Európában bűnhődhet az Apple

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy az Apple szabálysértő szerződéseket kötött-e a mobilszolgáltatókkal, ezzel kiszorítva más mobilgyártókat a piacról. Emellett az iPhone értékesítési és marketing stratégiája, valamint technikai korlátozásai is a szabad versennyel ellentétesnek bizonyulhat, írja a Financial Times. Brüsszel egy kérdőívet küldött ki múlt héten az európai mobilszolgáltatóknak, amelyben a fent említett feltételezésekkel kapcsolatban várja a szolgáltatók válaszát.
Vágólapra másolva!

Vizsgálódik Brüsszel az Apple ellen erőfölénnyel való visszaélés gyanújával, írja a Financial Times. Arra szeretne választ kapni az Európai Unió versenyfelügyelete, hogy a cég kötött-e a szabad versennyel ellentétes szerződéseket az európai mobilszolgáltatókkal, hogy azok előnyben részesítsék az ő termékeit egyéb gyártókéval szemben.

Múlt héten az Európai Bizottság egy kérdőívet küldött ki a mobilszolgáltatókhoz, melyben például olyan kérdésekre szeretne választ kapni, hogy az Apple előírta-e, hogy iPhone-ból egy minimális mennyiséget kötelezően megvásároljanak. Vagy, hogy az Apple termékeit mindig jobb ajánlatokkal kínálják, mint más gyártók készülékeit.

Arra is rákérdez a kérdőív, hogy az iPhone 5-tel kapcsolatban érvényesített-e a társaság technikai vagy szerződéses korlátozásokat, hogy azokat ne lehessen használni az európai nagysebességű 4G hálózatokon. A kivizsgálást a mobilszolgáltatóktól érkezett magánjellegű panaszok után kezdték meg, de az még csak kezdeti fázisban van.

Forrás: [origo]

Ennél azonban súlyosabb vádak is felmerülnek a kérdőívben. A Bizottságnak állítólag olyan információi is vannak, hogy az Apple és a szolgáltatók közötti szerződések vezethettek más okostelefon gyártók piacról való kiszorulásához. Egyes Apple termékek némely technikai funkcióinak esetleges blokkolása bizonyos európai országokban, pedig szintén szabálytalan.

Ahhoz, hogy hivatalosan is megindulhasson a vizsgálat, előbb bizonyítani kell, hogy az Apple a legnagyobb szereplő az európai piacon, amit azonban elég nehéz lesz alátámasztani, hiszen az utóbbi időben a Samsung igen komoly vetélytársa lett az amerikai cégnek. Így talán kicsit megkésettnek tűnik a vizsgálat. Az Apple természetesen azt állítja, hogy szerződései teljes mértékben megfelelnek az európai szabályoknak.

Az Apple makacs értékesítési stratégiája már régóta fájdalmas kérdés a telekomcégeknél. Néhány vezető nemrégiben panaszkodott is Brüsszelnek az Apple igen szigorú marketing és értékesítési kontrolljával kapcsolatban, ami különösen az új készülékek esetében fájdalmas.

Az Apple-nek nem ez az első összetűzési kormányzati szervekkel az utóbbi időben. Múlt héten az Egyesült Államok szenátusa előtt kellett meghallgatáson részt vennie Tim Cooknak, a cég vezérigazgatójának. Egy vizsgálóbizottság szerint a cég több milliárd dolláros adófizetést került el jogi kiskapuk kihasználásval.

Az Apple árfolyama (dollár)

Forrás: [origo]