3 skandináv bankrészvény, amire figyelni kell

2013.05.25. 16:27

Imponzáns képet mutatnak a meghatározó skandináv bankpapírok. A részvények a lokális csúcsokról ugyan lecsorogtak, ettől függetlenül a hosszabb távú emelkedő trend továbbra is sértetlen.

NORDEA BANK (Koppenhága): Megbicsaklott a menetelés

A március közepén felállított csúcsszintjéig esett vissza a Nordea Bank árfolyama. A részvény a 70 norvég koronás szintről próbálhatja meg a talpra állást. Siker esetén 78,6 koronáig, a 138,2 százalékos Fibonacci szintig is eljuthat. Az MACD vételi szignálja, illetve az RSI emelkedő trendje jól néz ki a grafikonon.

Ha a 70 koronás szint alá becsúszna a részvény, akkor 67 koronánál az 50 napos mozgóátlag lehet támasz, majd 65,7 koronánál a 76,4 százalékos Fibonacci. Utóbbi roppanása esetén 62,6 koronánál a 61,8 százalékos Fibonacci funkcionálhat menedékként.

A Nordea Bank árfolyama (Koppenhága)

Forrás: [origo]

DNB ASA (Oslo) : Csúcsot tesztel vissza

Január eleje óta megállíthatatlanul emelkedik a DNB ASA papírja. A norvég tőzsdén forgó részvény jelenleg a márciusi csúcsot teszteli vissza, mely fölé május elején került. Ha sikerül innen felpattannia, akkor 103 korona közelébe is eljuthat. A célt a 138,2 százalékos Fibonacci jelölheti ki. Előtte azonban a 100 koronás lélektani szinten is át kellene a részvénynek lendülnie.

Ha lefordul a papír és beesik a 93,85 koronás szint alá, akkor 89,9 koronánál az 50 napos mozgóátlag lehet az első fontosabb menedék, majd 88,2 koronánál a 76,4 százalékos Fibonacci. Ha utóbbi törik, akkor 82 koronánál az 50 százalékos Fibonacci funkcionálhat menedékként. Az MACD közelgő eladási jelzése lefelé fordíthatja a papírt.

A DNB Bank árfolyama (Oslo)

Forrás: [origo]

SKANDINAVISKA ENSKILDA BANKEN (Stockholm): Továbbra is a csatorna dominál

A Skandinaviska is egy emelkedő trendcsatornában mozog, a papír elsődleges ellenállása a 75 svéd korona közelében lévő csatornatető. Ha sikerülne legyűrnie az akadályt, akkor 83 koronáig is szabad lehet az útja, itt azonban már egy jelentősebb dupla ellenállás található.

Az RSI eladási jelére az MACD is hasonló jelzéssel reagálhat. Ha a mai negatív piaci hangulatot nem sikerül kihevernie a bankpapírnak, akkor a 69 koronás szint mellett a 67,6 korona közelében lévő 50 napos mozgóátlagban bízhat. További esés esetén pedig a csatornaalj biztosíthat menedéket 65 korona közelében.

A Skandinaviska Enskilsa Banken árfolyama (Stochkolm)

Forrás: [origo]

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.

A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8  százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strength Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.