Osztrákok kalandoznak Amerika acéliparában

Vágólapra másolva!
Az osztrák Voestalpine az Egyesült Államokban készül egy új acélgyárat építeni, mivel a társaság szerint a palagáz forradalom miatt lényegesen olcsóbban juthatnak hosszabb távon a gázhoz és ezzel versenyképesebbé válhatnak az alacsonyabb költségek miatt.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban akar acélgyárat létrehozni az osztrák Voestalpine - számolt be a MarketWatch. A vállalat célja, hogy a palagáz forradalom miatt alacsony szinten lévő földgáz nyújtotta lehetőségből profitáljon a cég. Az acélgyártás szempontjából fontos energiaköltség az olcsó gáz révén előnyt nyújthat a társaságoknak.

Mi az a palagáz?

A palagáz (angol nevén: shale gas) olyan hagyományos földgáz, melyet a föld pala képződmények apró üregeiből, csatornából hoznak a felszínre, ugyanakkor a hagyományos földgáznál mélyebben helyezkedik el. A palagáz az egyike a nem konvencionális gázoknak, melyeket a hagyományos gázmezőknél bonyolultabb technológiával lehet a kibányászni.

Nem számít új keletű dolognak a palagáz, már az 1800-as évek első felében felfedezték, de elterjedni csak 1970-es évektől kezdett. A fénykora pedig a 2000-es évek elején kezdődött, amikor még az USA-ban a földgáz-kitermelés csupán 1 százaléka származott palagázból, 2010-re viszont már 20 százalék fölé emelkedett ez a szám az Energy Information Administration (EIA) adatai szerint.

A legfontosabb újítást a horizontális fúrási technológiák elterjedése, illetve a hidraulikus repesztés fejlődése okozta. Olyan területeken vált kitermelhetővé a nyersanyag, amire korábban gondolni sem mertek volna. A horizontális fúrás miatt pedig nem szükséges annyi kutat fúrni, mint korábban, mivel szélesebb területet tudnak egy helyről elérni. A hidraulikus repesztés során apró repesztéseket végeznek különböző vegyi anyagok, homok és nagy mennyiségű víz felhasználásával. A föld azon rétegeit, melynek gyenge az áteresztőképessége megrepesztik, így könnyebben felszínre hozható a nyersanyag.



Mivel Európában lényegesen magasabb költségekkel szembesülnek a cégek, illetve az európai kereslet sem túl erős a feldolgozott acél iránt, így számos vállalat döntött kapacitás csökkentés mellett, illetve költséglefaragás mellett.

A Voestalpine jobb helyzetben több európai acélgyártóhoz képest, ugyanis rendkívül magas minőségű és ritka termékeket gyárt. Ugyanakkor nehezebben tud versenyezni az amerikai gyártókkal.

Az osztrák vállalat már idén jelezte, hogy Amerikában akar gyárat létrehozni. A tervek szerint 550 millió dolláros beruházást akarnak végrehajtani Texasban. A Wall Street Journalnak adott interjújában a cég vezetője kiemelte, hogy a gyártási technológia 15 százalékkal csökkenti majd a költségeiket, de az átütést inkább az európai gázhoz képest olcsóbb földgáz jelentheti. USA-ban ugyanis negyedébe kerül az energiahordóz, mint az öreg kontinensen.

Az amerikai típusú Henry Hub földgáz ára (dollár/mmbtu, havi grafikon)

Forrás: [origo]

Wolfgang Eder azt is kiemelte, hogy szerinte évekig magasabb lehet még a gáz Európában az orosz függőség és a hidraulikus repesztés alacsony elterjedése miatt.

A Voestalpine számára az is előnyt jelent majd a vezérigazgató véleménye szerint, hogy a földgáz kevesebb széndioxid kibocsátással jár, így a cégnek nem kell feltétlenül kvótát vennie, ha túllépi a meghatározott szintet.

Voestalpine (Bécs)

Forrás: [origo]