Várt felett nőtt a tartós cikkek rendelésállománya

Vágólapra másolva!
A várt 1,5 százalék helyett 3,3 százalékkal nőtt áprilisban a tartós cikkek rendelésállománya az USA-ban - közölte ma délután az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium. Az adatra enyhe emelkedéssel reagáltak a tengerentúli határidős indexek, de még mindig mínuszban mozognak.
Vágólapra másolva!

Kellemes meglepetést okozó makroadatot tettek közzé ma az Egyesült Államokból. A tartós cikkek rendelésállománya a várt 1,5 százalék helyett 3,3 százalékkal bővült áprilisban, ami különösen nagy mértékű növekedésnek számít az előző havi 5,9 százalékos csökkenéshez képest.

A képet némileg árnyalja, hogy az előző havi adatot lefelé módosították, mivel az elsődleges olvasat szerint "csupán" 5,7 százalékos volt a visszaesés márciusban.

A szállítóeszközöktől tisztított index szintén a várt felett növekedett 1,3 százalékos értékével, mivel a szakértők fél százalékos bővülésre számítottak előzetesen.

A vártnál magasabb értéket elsősorban az okozhatta, hogy a lakáspiac, a repülőgépgyártás és az autóipar több megrendelést kapott, ami egyben az amerikai gazdaság további javulására is utalhat. Különösen a kereskedelmi célú légiiparban volt nagy mértékű a növekedés, ahol 18,1 százalékkal több megrendelést adtak le, mint egy hónappal korábban.

Forrás: [origo]

A meglepő makroadat után az amerikai határidős indexek kissé mérsékelték mínuszaikat, de még mindig a negatív tartományban mozognak. Nyitás után 0,4-0,5 százalékos esésekre lehet felkészülni.