Szárnyaló Richter - remeklő OTP

Vágólapra másolva!
Kiválóan szerepelt ma is a magyar tőzsde, több mint 1 százalékos pluszban zárt a lengyel tőzsdéhez hasonlóan. A jó teljesítményt ezúttal  a forint erősödése is követte. Európában közben röpködtek a mínuszok, csakúgy mint az USA-ban, ahol még a kedvező makroadat hatására sem tudtak emelkedni a piacok.
Vágólapra másolva!

Megkoronázta eheti teljesítményét a BUX

Ismét kiválóan teljesített a BUX, 1 százalék feletti emelkedéséhez csak a lengyel WIG20 teljesítménye mérhető. A többi régiós tőzsde mínuszba csúszott vissza, az osztrák ATX 0,2, míg a cseh PX 0,8 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

Szenzációs teljesítményt nyújtottak a nagyobb papírok. A Richter közel 36 000 forinton zárt, 2,9 százalékos emelkedésével abszolút a legjobb volt ma a blue-chipek között. A Magyar Telekomra is büszkék lehetünk, 2 százalékot emelkedett a telekompapír, valamelyest korrigálva az elmúlt két napban mutatott gyengébb teljesítményét. OTP-ben közel 5 milliárd forint fordult meg, és már 5100 felett zárt a bankpapír, 1,3 százalékos pluszt felhalmozva. Az Egis valamelyest kimaradt a mai szárnyalásból, igaz ennek javarészt lehet az is az oka, hogy tegnap a papír masszívan felülteljesítő volt a magyar tőzsdén. Egyedül a Mol zárt mínuszban, 0,5 százalékkal esett vissza az olajipari cég árfolyama, 2 milliárd forint feletti forgalom mellett.

Forrás: [origo]

Úgy tűnik, hogy a kormány mai ülése után az érintettek úgy döntötték, hogy nem emelik a bankadót és a tranzakciós adót, illetve az energiacégeket sújtó adók is változatlanok maradnak. Az NGM honlapján közzétett tájékoztatás szerint legalábbis a kormány a reklámadó bevezetésével kívánja csökkenteni a költségvetési-deficitet, hogy Brüsszel végül rábólintson a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülésünkre.

Az Európai Bizottság várhatóan a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését fogja javasolni jövő szerdán az uniós pénzügyminisztereknek, akik akár már a június 21-i ülésükön is meghozhatják a döntést az ügyben - írja a Bruxinfo. Martonyi János külügyminiszter optimista a fejleményekkel kapcsolatban, továbbá Orbán Viktor miniszterelnök is ezt a javaslatot várja.

Javulnak a magyar gazdaság növekedési kilátásai, vélik a BNP Paribas elemzői, akik a korábbi 0,4 százalékot váró növekedésüket javították 0,7 százalékra. Ez véleményük szerint azt eredményezi majd, hogy jóval kisebb mértékben csökken majd az alapkamat, mint ahogyan azt a piaci szereplők már beárazták.

Rákapcsolt a forint a nap második felében, míg nap elején 291 körül alakultak a jegyzések, addig nap végére 289 alá is benézett a forint árfolyama az euróval szemben.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Elfáradtak az európai piacok

Nem tudtak magukra találni nap végére az európai piacok, a fontosabb indexek 0,1-0,8 százalékos mínuszokban zártak.

Forrás: [origo]

Hamarosan akár el is adhatja a Telefónica az ír O2 leánycégét, írja a Bloomberg meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A lehetséges ügylet értékéről információk még nem láttak napvilágot, de egy januári értékelési riport szerint akár 800 millió eurót is érhet a cég. A spanyol anyavállalat egyelőre tagadja, hogy rövid időn belül megválna az O2-től.

Összesen 8,12 milliárd eurót adnak vissza a bankok az ECB-nek az LTRO programok törlesztéseként. Az adat lényegesen nagyobb lett, mint a 2 milliárd eurós elemzői várakozás.

A hét utolsó napján is gyenge az USA

0,5-0,7 százalékos mínuszokban állnak az amerikai indexek, melyeken a kedvező makroadat sem segített. A legnagyobb visszaesést a Russell 2000 mutatja, ami tegnap még egyedüliként zárt pluszban a fontosabb piacok közül.

Forrás: [origo]

Tíz S&P 500 szektorból kilenc mínuszban, míg az alapvető fogyasztási javakat gyártó vállalatok részvényei átlagosan 0,3 százalékkal emelkednek.

Forrás: [origo]

A várt 1,5 százalék helyett 3,3 százalékkal nőtt áprilisban a tartós cikkek rendelésállománya az USA-ban - közölte ma délután az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium. Az adatra enyhe emelkedéssel reagáltak a tengerentúli határidős indexek, de még mindig mínuszban mozognak.

Közel 4 százalékot emelkedett a Procter & Gamble részvénye, miután a társaság élére visszatér a korábbi vezérigazgató, aki 2000 és 2009 között dolgozott a cégnél.

A Procter & Gamble árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]