Ráugrottak a nagyok a Richterre

s
Vágólapra másolva!
Valósággal megtáltosodott a Richter a mai kereskedésben, a részvények árfolyama az elmúlt napok szép teljesítménye után újabb 2,5 százalékos emelkedést mutat. Nagy forgalommal veszik a papírokat, úgy tűnik a külföldi befektetők is egyre jobban érdeklődnek a gyógyszerrészvények iránt. Fontos szinteket gyűrt maga alá az árfolyam, a fundamentális kép kedvezőnek mondható, és látszólag még a papír sem tűnik drágának. Emiatt lehet annyira vonzó sokaknak, hogy nagy tételekben vásárolják a részvényt.
Vágólapra másolva!

Három olyan papír volt a napokban a magyar börzén, melyek piacán tapintható volt a befektetők érdeklődése. Az OTP mellett az Egist és a Richtert is látványosabban kezdték el venni, ráadásul brókerkörökből származó információk szerint a külföldi intézményi befektetők is nagyobb mennyiségben csipegetik a hazai papírokat.

Ez egyébként az elmúlt napok budapesti forgalmán is tetten érhető, a 15-17 milliárd forintos értékek valamivel kedvezőbb képet festenek az átlagnál. A magyar makrokép javulása, illetve a túlzottdeficit-eljárás alóli szabadulás elérhető közelsége jelenthetnek olyan sztorit, ami a globális likviditás egy töredék részét a magyar piac felé tereli. A külföldi befektetők többségénél a magyar eszközök alulsúlyozottak, így a véleményük kis javulása is képes észrevehető reakciókat generálni az árfolyamokban.

A Richter mai árfolyammozgása (Ft)

Talán pont ezt láthatjuk most is, nem véletlenül ugrott 2 százalék feletti pluszba a Richter igen jelentős, 1 milliárd forint feletti forgalommal. A szépsége ennek a jelenségnek az, hogy a gyógyszerpapírok forgalmának növekedése csak újabb vásárlásokat, a forgalom további növekedését generálhatja. Egészen egyszerűen azért, mert ha a vállalat piacán a forgalom a mostanihoz hasonló magasságokban ragad, úgy egyre nagyobb valószínűsége lesz annak, hogy ősszel ismét visszakerül a papír az MSCI indexcsaládba. Ahogy nő az esély, úgy kezdenek majd egyre többen felfigyelni a Richterre, tovább segítve a sztori beigazolódását.

Azért olyan fontos az indextagság, mert azok mozgását sok alap követi, így ha sikerülne felvételt nyerni, úgy végül automatikusan jelentkezne a részvény piacán egy többletkeresleti hatás. Az elmúlt pár hónap adatai egyébként biztatóak, tavaly sokkal gyengébben indult az év.

Ahhoz persze, hogy a Richter iránti érdeklődés fennmaradjon, és az árfolyam emelkedése kitartson, fundamentális oldalról is kellenek a támaszok. Szerencsére a Richternek ilyen tekintetben sem kell szégyenkeznie:

1, a várakozásoknál erősebb eredményt ért el a vállalat az első negyedévben, ráadásul az egész éves profitvárakozások időarányosnál nagyobb része, több mint harmada teljesült.

2, a kínai terjeszkedés első gyümölcsei már látszanak, a régió mostanra a kimutatásokban is külön sort érdemelt ki.

3, a költségsorok emelkedése sok befektetőt aggaszt, de nekik érdemes lehet a jövőbe tekinteni. A K+F költségek növekedése, vagy az Esmya bevezetése miatti magasabb marketingköltségek a későbbiekben a bevételi soron kárpótolhatnak majd a rövidtávon jelentkező költségnyomásért. Nem szabad azt sem elfeledni, hogy a menedzsment is tisztában van a romló folyamatokkal, és tenni is fognak azért, hogy kezeljék a problémákat. Igaz ugyan, hogy idén az üzemi eredményhányad még nem javul, és nagy profitbővülést sem igen lehet várni, a következő években azonban az Esmya értékesítéseinek felfutása, vagy később a Richter másik saját fejlesztésű készítménye, a cariprazine erős motorjai lehetnek a növekedésnek.

Ahhoz képest, hogy a Richter erős fundamentumokkal bír, kifejezetten vonzók a középtávú növekedési lehetőségek, és a gyógyszerszektorban kifejezetten kedvelt originális termékvonalon is erősít a vállalat, az értékeltségben nem tükröződik ez a sok pozitívum. A szélesebb értelemben vett európai szektortársakhoz képest a Richter már diszkonton forog P/E alapon, legutóbb 2006-ban volt ilyen olcsó a részvény.

Az elemzők hosszabb távú folyamatokat vizsgáló, diszkontált készpénzáramláson alapuló modelljei szerint is többet ér a cég, mint amennyit a tőzsdén hajlandóak érte adni a befektetők. Amikor a papír ilyen mértékű lemaradást mutatott, az korábban jellemzően segíteni tudta az árfolyam emelkedését.

Hogy most is így lesz-e, azt majd meglátjuk, mindenesetre a technikai kép sem fest csúnyán a grafikonon. Ma a vállalat egy fontos technikai ellenállást hagyott maga mögött, így nagyon úgy tűnik, hogy megnyílt ezzel a tér a következő ellenállásokat jelentő 37 000 - 38 000 forintos szintekig.

A Richter árfolyama (Ft)