Nem fogy az alkohol, szenved a Zwack

Vágólapra másolva!
Részvényenként 775 forint osztalék kifizetését javasolja a Zwack Unicum igazgatósága közgyűlési meghívójában. Ez kevesebb közel 14 százalékkal kevesebb, mint a megelőző évben. A társaságnak mind bevétel, mind pedig profit szinten csökkenésről számolt be március végén záródó üzleti évére vonatkozóan. A hazai szeszesitalpiac közel 10 százalékkal zuhant a márciusig tartó évben, ilyen mértékű esést legutóbb csak a válság legmélyebb éveiben lehetett látni. Úgy tűnik kell még idő ahhoz, hogy a hazai alkoholpiac magára találjon.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik nem javul a helyzet a magyar szeszesital piacon, a Zwack továbbra is csökkenő bevételekről és profitról számolt be márciusban záródó üzleti évére vonatkozóan. Ennek megfelelően a társaság által fizetett osztalék is alacsonyabb lesz, az igazgatóság 775 forint részvényenkénti kifizetést javasol.

Forrás: [origo]

Az 1,57 milliárd forintos összeg az adózott eredmény 130 százalékának felel meg, vagyis a cégnek fennálló készpénzállományát is igénybe kell vennie a kifizetéshez. A 775 forint 6 százalékos osztalékhozamnak számít, amitől azonban Magyarországon is lehet vonzóbb befektetést találni. Például a Magyar Telekom több mint 11 százalékos osztalékhozamot biztosít, ha az elemzők által várt 12 havi előretekintő osztalékhozammal számolunk. A kockázatmentes eszközként tekintett 10 éves magyar államkötvény hozamhoz képest 1 százalék prémiumot takar a Zwack osztalékhozama.

A jövedéki adóval csökkentett árbevétel több mint 2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A cég szegmensei közül a kommersz termékekből származó árbevétel zuhant brutális mértékben, több mint 50 százalékkal, a minőségiek 7,2 százalékkal csökkentek, míg a prémiumértékesítések 1,3 százalékkal emelkedtek.

Forrás: [origo]

A márciustól márciusig tartó évben a magyar szeszesitalpiacon az alkoholeladások volumene közel 10 százalékkal esett, ilyen mértékű zuhanást utoljára a gazdasági válság legrosszabb éveiben (2009-ben, 2010-ben) lehetett látni. Tavaly úgy tűnt kilábalóban van a szektor, hiszen akkor a szűkülés mértéke "csak" 5 százalékos volt, de most az látszik, hogy elhamarkodott volt javulást remélni.

Mennyiségben 30 százalékkal kevesebb alkohol fogyott a 2013 márciusáig tartó évben, mint 4 évvel korábban. A recesszió kezdetén még sokan azt feltételezték, hogy a prémium szegmens válságállónak bizonyul, de ezt is megcáfolják a számok. Hiszen a prémiumtermékek volumene 25 százalékkal zuhant.

A magyar szeszesital piac elmúlt évekbeli mélyrepülését több tényező együttes hatása okozta. A fogyasztásra a lakosság megnövekedett hiteltörlesztési terhei és a folyamatos jövedéki adó és ÁFA-emelések is rossz hatással voltak. Emellett a házi pálinkafőzés legálissá tétele sem tett jót az iparágnak, így többek között a Zwacknak sem.

A bruttó fedezeti hányad is tovább zsugorodott, ennek mértéke viszont megfelelt a menedzsment várakozásainak. Ennek hátterében az áll, hogy az anyagköltségek a gyenge forint és az emelkedő alapanyagárak miatt növekedtek, azonban a kiskereskedelmi alkoholárak elsősorban csak az adóemelések hatására nőttek. A szűkülő piacon a Zwack sem tudta érvényesíteni teljes mértékben az emelkedő költségeket.

A Zwack árfolyama 1,6 százalékkal emelkedik, méghozzá elég magas forgalom mellett. Ugyanis az 1,8 millió forintos forgalmával már délben megközelítette az elmúlt félév 2 millió forintos átlagát. Úgy tűnik a befektetők továbbra is vonzónak találják még a 6 százalékos osztalékhozamot.

A Zwack árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]