Nem emelik tovább a bankadót?

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, hogy a kormány mai ülése után az érintettek úgy döntötték, hogy nem emelik a bankadót és a tranzakciós adót, illetve az energiacégeket sújtó adók is változatlanok maradnak. Az NGM honlapján közzétett tájékoztatás szerint legalábbis a kormány a reklámadó bevezetésével kívánja csökkenteni a költségvetési-deficitet, hogy Brüsszel végül rábólintson a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülésünkre. 
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a túlzottdeficit-eljárás lezárása érdekében meghozandó intézkedéseket. Eszerint a kormány bevezeti a reklámadót, a javaslat szerint az 1 milliárd forint feletti adóalap után annak mértéke 1-20 százalék közötti lenne.

A kormány törvényjavaslat végleges szövegéről a soron következő kormányülésen fog dönteni, és csak ezt követően történik meg a javaslat benyújtása az országgyűlésnek. Ennek megfelelően a jelenleg közzétett összegző javaslat csak az intézkedés lényegi elemeit tartalmazza.

Bár konkrét kimondva nincs, de a napvilágot látott javaslatból arra lehet következtetni, hogy a kormány nem helyez újabb terheket a hazai vállalati szektor vállára. A hiány lefaragása érdekében tett javaslat ugyanis nem tartalmazza a tranzakciós illeték, a bankadó, vagy a telekom, illetve energiaszektorban működő vállalatok különadóinak újabb emelését. A forint erősödéssel reagált a hírre, és az euróval szembeni jegyzése a 289-es szint közelébe ereszkedett.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Megnyugodhatnak a befektetők?

A hazai befektetők ezzel talán szintén fellélegezhetnek, miután az utóbbi napokban olyan hírek láttak napvilágot, melyek szerint a nemzetgazdasági tárca különböző adóváltozásokat megalapozó előterjesztéseket készít annak érdekében, hogy az ország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól. A bankadó és egyéb vállalati különadók emelése is a lehetőségek között szerepelt, de ez úgy tűnik végül lekerült az asztalról. Ezzel együtt az adóemelések kockázatai elkezdhetnek kiárazódni a magyar részvényekből is, ami alapvetően pozitív hatással lehet azok teljesítményére.