Megszűnhet az eljárás Magyarország ellen

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság várhatóan a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését fogja javasolni jövő szerdán az uniós pénzügyminisztereknek, akik akár már a június 21-i ülésükön is meghozhatják a döntést az ügyben - írja a Bruxinfo.
Vágólapra másolva!

A Bruxinfo értesülése szerint az Európai Bizottság a 2004 júliusa óta tartó túlzottdeficit-eljárás megszüntetését fogja javasolni május 29-én az uniós pénzügyminisztereknek, akik legkorábban a június 21-i ülésükön dönthetnek az ügyről.

Habár az áprilisban benyújtott konvergencia programmal még nem sikerült meggyőzni Brüsszelt, az ezt követő első Varga-csomag sokat segített az előrelépésben. A nemzetgazdasági miniszter ugyanis egy három lépésből álló csomaggal állt elő annak érdekében, hogy mindeképp sikerüljön kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól Ezzel idén és jövőre is képesek lehetünk 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiányt.

Orbán Viktor már szerdai brüsszeli látogatása során jelezte, hogy vélhetően kikerülhetünk a túlzottdeficit-eljárás alól. "Ha a matematika szabályai még mindig érvényesek, akkor Magyarországnak ki kell kerülnie a deficiteljárásból" - mondta el a miniszterlenök.

Közel 1 százalékos emelkedésével ismét felülteljesítőnek számít Európában a magyar BUX index. Ebben nagy szerepet játszik, hogy az OTP árfolyama ismét 5100 forint fölé ugrott, melyet a megjelentek is nagyban támogattak.

Az OTP árfolyama

Forrás: [origo]