Írországot is otthagyná a telekomóriás?

Vágólapra másolva!
Eladósorba kerülhet a spanyol Telefónica ír leányvállalata, az O2, írja a Bloomberg meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Az ír telekompiac esetleges konszolidációja azok után merült fel, hogy az Európai Unió versenyfelügyelete tavaly zöld utat adott a Hutchinson  Whampoa ausztriai akvizíciójának, amivel az osztrák mobilpiacon már csak 3 szereplő maradt. A szakértők ezek után azt várják, hogy több európai piacon is hasonló folyamatok játszódhatnak majd le.
Vágólapra másolva!

Hamarosan akár el is adhatja a Telefónica az ír O2 leánycégét, írja a Bloomberg meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A lehetséges ügylet értékéről információk még nem láttak napvilágot, de egy januári értékelési riport szerint akár 800 millió eurót is érhet a cég. A spanyol anyavállalat egyelőre tagadja, hogy rövid időn belül megválna az O2-től.

Azok után került terítékre az ír mobilpiac konszolidációja, és ezzel együtt az O2 lehetséges felvásárlása, hogy tavaly az Európai Unió versenyfelügyelete engedélyezte az osztrák piacon a Hutchinson Whampoa akvizícióját. Ezzel Ausztriában csak három szereplő maradt, és szakértők ennek eredményeként azt várják, hogy több országban is hasonló folyamatok játszódhatnak le. Egyébként Írországban is négyszereplős a mobilpiac, az O2 mellett a Meteor, a Vodafone és a Hutchison által tulajdonolt 3 Ireland szolgáltat még az országban.

A Bloombergnek nyilatkozó egyik forrás úgy véli, komoly esély van egy konszolidációra az ír piacon, és a legfőbb célpont az O2 lehet. Ugyanis a tulajdonos Telefonica korábban úgy fogalmazott, hogy cseh és ír egységét nem tekinti nélkülözhetetlennek. A spanyol társaság még tavaly kezdett el leányvállalataitól megválni, mivel óriási, 58 milliárd eurós hitelállománnyal rendelkezett, és az iparági környezet is kedvezőtlenül alakult az elmúlt időszakban.

A legtöbb elemző szerint a legvalószínűbb felvásárló a negyedik legnagyobb ír mobilcég a 3 Ireland, vagy pedig a vonalas szegmensben már megtalálható UPC lehet. A UPC anyavállalata a Liberty Global vezérigazgatója Mike Fries nemrégiben úgy fogalmazott, hogy "érdeklődnek" ír telekomcégek után, de, hogy azok a mobil szektorban, vagy más szegmensben működnek-e, arra nem adott választ.

A Telefónica árfolyama (Madrid)

Forrás: [origo]