A Raiffeisen vezére lemondana

Vágólapra másolva!
Herbert Stepic, az osztrák tulajdonú Raiffeisen Bank International vezérigazgatója "személyes okok miatt" felajánlotta lemondását a bank felügyelőbizottságának - írja a Portfolio.hu. Az ügy hátterében a bankár nem rég napvilágra került offshore ügyei állhatnak.
Vágólapra másolva!

A 66 éves Stepic valószínűleg amiatt távozna a régiónkban jelenleg második legnagyobb bankcsoport éléről, mert az offshore ellen kereszteshadjáratot hirdető International Consortium of Investigative Journalists nevű, 160 újságíróból álló nemzetközi hálózat osztrák parntere, a News magazin nem rég arról számolt be, hogy a vezérigazgató a Virgin-szigeteken és Hongkongban offshore cégeken keresztül bonyolított le tisztázatlan ingatlanügyleteket.

A lemondás elfogadásáról a Raiffesen felügyelőbizottsága egyelőre nem határozott, a döntésig Stepic mindenképpen a helyén fog maradni. A vezérigazgató egyébként a küldöldi cégek létét nem tagadja, azonban azt állítja, hogy azok nem offshore konstrukciók, hanem egyszerű "projektcégek", amelyeket Ausztriában adózott jövedelemből három szingapúri lakás megvásárlására használtak. - írja a Portfolio.hu.

A Raiffeisen vizsgálatot indított annak érdekében, hogy megtudják, Stepic a jogzsbaályoknak és a bank belső szabályzatának megfelelően járt-e el. Stepicnek egyébként kiemelkedő szerepe volt a Raiffeisen sikeres közép-európai terjeszkedésében.

Az ügy közvetlen előzménye, hogy a Reuters is beszámolt a bankvezér kétes ingatlanügyleteiről.