Hajszál híján kifogytak a gázból a britek

Vágólapra másolva!
Majdnem gázellátási problémák alakultak ki Nagy-Britanniában márciusban a Financial Times forrásai, mivel a tározókban lévő gáz rendkívül lecsökkent egy import csővezeték leállása miatt. Az események nagyon jól rámutatnak arra, hogy a szigetország mennyire függ az importált földgáztól. Vélhetően az ilyen helyzetek is szerepet játszanak abban, hogy a britek az USA-ból is akarnak földgázt importálni.
Vágólapra másolva!

Nem sok kellett a krízis helyzet kialakulásához Nagy-Britanniában március során, ugyanis az országban majdnem veszélybe került a gázellátás. A Financial Timesnak nyilatkozó energiaügyi illetékes szerint csak 6 órára volt elegendő gáz a tározókban pufferként. Rob Hastings szerint, ha kifutottak volna az időből, akkor nem kapott volna minden fogyasztó megfelelő mennyiségű földgázt.

Márciusban a szigetországban a gáz nagykereskedelmi ára nagyot ugrott, mivel egy meghatározó import csővezetéket le kellett állítani technikai problémák miatt. A helyzetet tovább bonyolította az is, hogy az elhúzód tél miatt nagy volt az igény a nyersanyagra és ráadásul a téli időszak vége felé szokott a legalacsonyabb lenni a tározókban lévő gáz mennyisége.

A megugró árakat pedig a lakossági fogyasztók is érezni fogják az SSE gázszolgáltató szerint, melyre az ügyfelek figyelmét a héten hívta fel a társaság.

Forrás: [origo]

Kérdőjelek az energiabiztonság körül

A márciusi szituáció jól mutatja az energia biztonság körüli kérdőjeleket, mivel nem sokon múlt a zavar a világ egyik legfejlettebb országában. A britek minden bizonnyal az ilyen problémák elkerülése miatt akarnak az USA-ból is cseppfolyóst gázt vásárolni. A Centrica, mely a British Gas tulajdonosa és a szigetország legnagyobb gáztározóját bérli a Crown Estate-től a Cheniere Energy-től készül cseppfolyós földgázt vásárolni. De a tervek szerint az Exxon Mobil is adhat el nekik majd nyersanyagot, ha elkészül és üzembe helyezik a Golden Pass nevű export terminált.