Összecsaphat egymással a Google és a Facebook

Vágólapra másolva!
A Facebook után a Google is bejelentkezett a műholdas térképet fejlesztő Waze megvásárlásáért, írja a Bloomberg meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Korábban olyan pletykák jelentek meg, hogy a Facebook akár 1 milliárd dollárt is fizetne az izraeli szoftvercégért, ezt azonban nem erősítette meg a Waze. Azért nem tűnik megalapozatlannak a Google esetleges akvizíciója, hiszen a Waze fejlesztését, könnyen tudná adaptálni meglévő térképébe, és persze egyik konkurenciáját is elintézné. Még akár egy felvásárlási csata is kibontakozhat a Waze eszközeiért.
Vágólapra másolva!

Nagy felvásárlási harc kezdődhet a műholdas navigációs rendszert fejlesztő Waze társaságért, ugyanis a Facebook után a Google is bejelentkezett az izraeli szoftvercég megvásárlásáért, írja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Bloomberg.

Két héttel ezelőtt érkezett a sajtóértesülés, hogy a Facebook akár 1 milliárd dollárt is hajlandó lenne fizetni a Waze-ért, és már meg is kezdte a tárgyalásokat az akvizícióról. Ugyanakkor egyik vállalattól sem erősítették meg ezeket az információkat. A közösségi médiacég egyébként már tavaly októbertől együttműködik a társasággal, és mióta megjelentek az első pletykák a potenciális vételi ajánlatról, több technológiai cég is érdeklődött a Waze iránt, köztük például a Google.

A Bloombergnek nyilatkozó források azonban azt is elmondták, hogy a Waze függetlensége is megmaradhat, és inkább további kockázati tőkét von be térképének fejlesztéséhez. A Waze szoftvere úgy működik, hogy a felhasználók okostelefonjai által kibocsátott jeleket felhasználva összegyűjti a közlekedési adatokat, amit aztán a saját fejlesztésű térképébe integrál. Ezeket az adatokat aztán a Waze-applikációt használók azonnal meg is oszthatják egymással, akiknek száma egyébként már a 45 millió főt is elérte. Az alkalmazás figyelmeztet, ha közlekedési dugó felé tart a vezető, és alternatív útvonalakat is ajánl, illetve jelzi hol folynak éppen útépítési munkálatok, vagy hogy hol van traffipax.

A Waze áprilisban jelentette be, hogy partnerségre lép az Internet Media Services-szel (IMS), hogy Latin-Amerikában is könnyebben terjeszkedhessenek. Brazíliában például már népszerűbb is az ő szoftverük, mint a Google hasonló alkalmazása.

A Google beszállása a felvásárlási harcba, evidensnek tűnik, hiszen a cég könnyen tudná adoptálni meglévő Google Maps-éhez a Waze technológiáját, és nem utolsó sorban eltűntetné egyik konkurenciáját is.

A Google árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

A Facebook árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]