Bárkit bekebelezhet a Lenovo

Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag bárkit felvásárolhat a Lenovo a technológiai piacon, mivel a világ második legnagyobb számítógépgyártója szinte dúskál a készpénzben. A vállalat több mint 3 milliárd dollárnyi készpénzállománnyal rendelkezik, ami a cég vezérigazgatója szerint sokmindent elérhetővé tehet számukra. A Lenovo egy év alatt majdnem megduplázta nyereségét, köszönhetően az okostelefon és táblagépek, valamint a hardverek piacán mutatott remek teljesítményének, és a menedzsment várakozásai szerint idén tovább növelik majd a profitot.
Vágólapra másolva!

Óriási profitnövekedés után jöhet a terjeszkedés

Terjeszkedéseket hajthat végre a világ második legnagyobb számítógépgyártója, a Lenovo. A vállalat több mint 3 milliárd dolláros készpénzállománya lehetővé teszi a cég számára, hogy gyakorlatilag bármilyen társaságot megvegyenek - közölte Wong Wai Ming vezérigazgató egy tegnapi telefonos interjújában, aki nem jelölt meg ennél konkrétabb felvásárlási "célpontokat".

A PC-gyártó elsősorban az okostelefonok, a táblagépek valamint a hardverek piacán valósíthat meg felvásárlásokat a Bloomberg szerint, miután a vállalat remekül teljesített ezeken a területeken az elmúlt hónapokban az első negyedéves gyorsjelentése szerint. A társaság az első negyedévben többek között megtriplázta okostelefon-eladásait az egyik legnagyobb piacnak számító Kínában, és továbbra is a második legnagyobb szereplőnek számít az országban a Samsung mögött - írja a Bloomberg.

Forrás: [origo]

A Lenovo ennek köszönhetően 90 százalékkal növelte profitját egy év alatt, és a közel 127 millió dolláros nyereség a piaci várakozásokat is meghaladta. A vállalat ezt 7,83 milliárd dolláros árbevétel mellett érte el, ami 4,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi 7,5 milliárd dollárnál. Ugyanakkor érdemes hozzátenni, hogy az óriási mértékű profitnövekedést nagyon alacsony bázis mellett sikerült elérni, mivel 2012 első negyedévében régóta nem látott szintre zuhant vissza a cég nyeresége.

Forrás: [origo]

A nyereség pedig akár tovább is növekedhet, mivel Wong szerint a Lenovo ebben az évben 50 millió darab okostelefont fog értékesíteni a tavalyi 29 millió darab után. A táblapc-k piacán pedig ennél is lenyűgözőbb növekedésre lesznek képesek, mivel a vezérigazgató szerint 10 millió darab táblagépet fognak tudni eladni a tavalyi 2,2 millió darab után.

Forrás: [origo]

A Lenovo vezetősége a következő időszakban arra fog koncentrálni, hogy olyan felvásárlási célpontokat keressen ezeken a területeken, melyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az értékesítések növeléséhez. A vezérigazgató közölte, hogy a vállalat három éven belül az egyik legjelentősebb globális szereplővé kíván válni a hardverek, azon belül is a szerverek és tárolóeszközök piacán.

Ennek elérése érdekében a Lenovo az IBM szerver-üzletágát (Armonk) is megszerezheti, melyről régóta tárgyal a két társaság. A megbeszélések egy ideje megakadtak, mivel nem tudtak megegyezni a vételárról, ám az ügyhöz közel álló források szerint a tárgyalások hamarosan folytatódhatnak. A Lenovo 2,5-4,5 milliárd dollárt lenne hajlandó fizetni az Armonkért, az IBM viszont ennél magasabb összeget kér érte.

Meglepően jó teljesítmény a PC-piacon

A felvásárlási lehetőségek "meglebegtetésén" túl további pozitívum, hogy a Lenovo volt szinte az egyetlen nagyobb piaci szereplő, melynek személyi számítógép értékesítései nem estek vissza éves alapon. A PC-piac régóta "haldoklik", emiatt a nagy rivális HP és Dell számítógép értékesítései is jelentősen visszaestek, ami szerepet játszik az árbevételük folyamatos csökkenésében.

A Lenovo ezzel szemben 13,2 százalékról 15,3 százalékra tudta növelni piaci részesedését ezen a piacon az első negyedévben. Ezzel csupán minimálisan marad le a piacvezető HP-től, mely a piac 15,7 százalékát uralja.

Forrás: [origo]

Wong bejelentéseire, valamint a kedvező gyorsjelentésre a Lenovo részvényei 4,6 százalékot drágultak ma Hongkongban, és 4,1 százalékot tegnap Amerikában. A papírok ebben az évben 9,8 százalékot erősödtek eddig, amivel a Hang Seng index egyik legjobban teljesítő komponensének számítanak.

Lenovo árfolyama (Hongkong)

Forrás: [origo]