Baj van, eltűntek a pesszimisták

Vágólapra másolva!
Legutóbb 2012 februárjában voltak olyan kevesen a pesszimisták az amerikai tőzsdéken, mint most - derül ki az American Association of Individual Investors felméréséből, melyet a piaci körökben sokan nagy figyelemmel követnek. Ez pedig intő jel lehet, ugyanis vélhetően a piaci szereplők jelentős része már pozícióból "beszél", ilyenkor pedig le szokott csökkenni a vételi erő. Ráadásul a margin szintek is magasan vannak, ez pedig piaci esés esetén felgyorsíthatja a zuhanást.
Vágólapra másolva!

Egy eléggé negatív adat jelent meg tegnap azok számára, akik az amerikai piacok további szárnyalásában bíznak. A csütörtöki adatok szerint azok aránya, akik visszaesésre számítanak a piacokon rendkívüli mértékben visszaesett. Legutóbb 2012 februárjában voltak annyira kevesen a pesszimisták, mint most.

Az American Association of Individual Investors minden héten megkérdezi a kisbefektetőket, hogy mit gondolnak a piacokról, mire számítanak a következő hat hónap során. Általában kontraindikátorként szokták használni a tőzsdézők az AAII felmérés eredményét.

Forrás: [origo]

Mi a gond a pesszimisták eltűnésével?

Április közepén az Investor.hu hasábjain épp arról írtunk, hogy túl sokan vannak azok, akik nem hisznek az emelkedésben, amiből azt a következtetést vontuk le, hogy akár folytatódhat az év eleje óta tartó rali. Akkor 1590 pont körül járt az S&P 500 és bő 1 hónap leforgása alatt 1685 pont fölé tudott emelkedni, azaz közel 6 százalékot "hízott" az amerikai tőzsdeindex.

Most viszont fordult a helyzet, mivel nagyon kevesen vannak a pesszimisták. Ez azt jelenti, hogy a befektetők jelentős része (legalábbis a megkérdezettek) már felvették a vételi pozíciót, tehát egyre kevesebb pénz fekszik a "partvonalon". Ebből pedig az is következhet, hogy egy korrekciónak kellene jönnie, hogy a túlzott pozícionáltság csökkenjen.

Igen ám, de a 2009-ben indult bika piac során nem volt pontos előrejelző az AAII felmérés ezen olvasata. Akkor tudott megfelelő jelzést adni az indikátor, amikor huzamosabb ideig volt relatíve kicsi a pesszimisták aránya. Ezekben az esetekben pár hét csúszással viszont jött egy kisebb-nagyobb korrekció.

Forrás: [origo]

Egyre jobban kifeszítik magukat a befektetők

A kisbefektetők pozícionáltsága mellett azt is szokták vizsgálni, hogy a tőzsdézők mekkora hitellel spekulálnak. A számok viszont itt is azt mutatják, hogy nem árt az óvatosság.

Az NYSE adatai alapján már márciusban is soha nem látott magasságok felé közelít a margin hitelek nagysága, az az a befektetők jelentős része hitelből finanszírozza az értékpapírok vásárlását. Ezekkel a pozíciókkal pedig akkor szokott lenni nagyobb probléma, amikor a piacok esnek, mivel akkor a hitelek mögötti lebegő fedezet is egyre jobban csökken. Ebből pedig sokszor kényszereladások következnek be. 2007-2008-ban kéz a kézben kezdett összeesni a hitelállomány és az S&P 500 index.

Érdemes megjegyezni, attól, hogy csúcson van a hitelek mennyisége, nem feltétlenül kell bekövetkeznie esésnek a piacokon. Ez csak inkább rá tud erősíteni egy lejtmenetre, de valamilyen kiváltó okra mindenképpen szükség van.

Forrás: [origo]

Akkor most kell aggódni?

A szélsőséges pozícionáltság a piacokon mindig óvatosságra intheti a befektetőket, átgondolásra késztetheti a pozíciókat. Az előbbiekben felsorolt jelekből nem feltétlenül kell hosszú távú negatív következtetést levonni, de mindenesetre érdemes feljegyezni a figyelmeztető szignálok közé.