Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését fogja javasolni a BruxInfo brüsszeli forrásai szerint. A Varga-csomag ezek szerint meggyőzte a biztosokat, de a végső szót a pénzügyminiszterek mondják ki.
Vágólapra másolva!

Biztosra vehető, hogy a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését fogja javasolni jövő szerdán az Európai Bizottság - írja meg nem nevezett brüsszeli forrásokra hivatkozva a BruxInfo.

A 2004 óta a túl magas hiány miatt folyó eljárás további sorsáról az uniós pénzügyminiszterek június 21-ei tanácsülésén születhet döntés. Az Európai Bizottság pozitív ajánlása esetén jó esély van a megszüntetésre.

A források értesülése azt jelenti, hogy a magyar kormány által nemrég bejelentett, három fokozatból álló csomag meggyőzte a Bizottságot arról, hogy 2012 után 2013-ban és 2014-ben is a 3 százalékos szint alatt marad a magyar költségvetési hiány, vagyis a defeicitcsökkentés fenntartható marad.

Az áprilisban benyújtott konvergenciaprogram alapján a Bizottság ezt még nem látta biztosítottnak. Május 3-ai előrejelzésében az idén 3 százalékos, jövőre pedig 3,3 százalékos deficitet jósolt a testület. A 2012-es cél bőven teljesült, akkor 1,9 százalékos lett a hiány.

A BruxInfo szerint Brüsszelben most már "mennyiségi és minőségi szempontból is" elegendőnek tartják a csomagot, különösen azért, mert a bejelentett kiigazítás nagyobb része a kiadási oldalt érinti. A Bizottság korábban nehezményezte, hogy a hiánycsökkentésben túlsúlyban voltak a bevételek növelésére irányuló lépések.