Hol a legdrágább a magyar föld?

Vágólapra másolva!
A termőföldpiac 2012-ben is töretlenül bővült: a tranzakciók száma 8, az eladott földterület mérete pedig 5 százalékkal nőtt, míg az árszint – a 2011-es növekedés mértékét kissé meghaladva – 10 százalékkal emelkedett. Az idén ugyanakkor a szabályozási környezet változása jelentősen befolyásolhatja a földforgalmat és a piaci árakat - állapítja meg az OTP Termőföld Értéktérkép legfrissebb elemzése.
Vágólapra másolva!

A termőföldek piacán a tranzakciók száma 8 százalékkal nőtt 2011-hez képest, és 5 százalékkal nagyobb földterület, összesen 136 ezer hektár termőföld cserélt tulajdonost. „A korábbi évek adatai alapján ehhez hozzájön még 80-100 ezer hektár, mint öröklés, így az összforgalom 220-240 ezer hektár lehetett tavaly” – emelte ki Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

A folyamatosan bővülő piacon tavaly a korábbi évek ütemét meghaladó áremelkedés volt tapasztalható, a 2011-es 567 ezer forintról 626 ezer forintra, azaz bő 10 százalékkal nőtt 2012-ben az eladott termőföldek átlagos hektáronkénti ára. A legnagyobb mértékben Jász-Nagykun-Szolnok (21 százalék), Békés, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg (17-17 százalék) megyékben emelkedtek az árak. Csak Pest és Nógrád megyékben volt megfigyelhető minimális, 1, illetve 3 százalék alatti csökkenés.

A termőföld átlagárának alakulása járásonként 2012-ben Forrás: OTP

Az idei év ugyanakkor teljesen átrajzolhatja a termőföldpiacot. Ennek oka a várhatóan még a nyáron elfogadásra kerülő új földtörvény. A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény tervezete szerint ugyanis főszabályként csak az adott körzetben lakó és tevékenykedő földművesek vásárolhatnának termőföldet, és majdnem kizárólagos előnyt élveznének a bérlések tekintetében is. A törvény elfogadásáig azonban még kivárnak a tranzakciókkal a piaci szereplők. Ezt támasztja alá, hogy az év eddigi részében elmaradt a forgalom megugrása.