Navracsics: Az állami cégek a közjóért vannak

Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor szerint az állami cégeknek a közjót, nem pedig a magánjavakat kell szolgálniuk. A miniszterelnök-helyettes erről csütörtökön beszélt Veszprémben.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor szerint az állami cégeknek a közjót kell szolgálniuk, nem pedig a magánjavakat. A miniszterelnök-helyettes Veszprémben csütörtökön azon a sajtótájékoztatón beszélt erről, amelyen bemutatták a HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. 2013-14. évi közjóléti fejlesztései és beruházásai című projektet.

Az állami cégek nemzeti vagyonnal gazdálkodnak, ezért sokkal szélesebb elszámolási kötelezettségük, sokkal mélyebb felelősségük van, mint egy magánvagyonnal gazdálkodó cégnek. Ebből következik az is, hogy egy állami cégnek a közjót, nem a magánjavakat kell gyarapítania - fejtette ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Kijelentette, szerencsésnek tartja magát azért, amiért olyan térség országgyűlési képviselője lehet, amelynek gazdasági szereplői saját maguk keresnek megoldást a gazdasági válság hatásainak csökkentésére, kivédésére. Olyan térségé, amelynek önkormányzatai felelős gazdálkodással el tudták kerülni, hogy eladósodva működésképtelenné váljanak intézményeik, és emellett olyan térségé, amely a magáénak tudhat egy példamutató állami céget.

Navracsics Tibor emlékeztetett arra, a HM Verga több éve bizonyítja, hogy komolyan veszi feladatát. Nemcsak a térségben működő önkormányzatokkal, gazdasági szereplőkkel működik együtt fejlesztésekben, hanem szociális gondoskodásról is tanúbizonyságot tett, amikor például tavaly rászorultaknak osztott ki ezer adag meleg ételt - tette hozzá. A Verga idei akciója hozzájárul ahhoz, hogy a térség turisztikai szempontból is vonzóbbá váljon. A térség gazdagodik, és ezzel az egész ország, vagyis mi, mindannyian gazdagodunk - összegezte a miniszter.