Kegyetlenül elpüfölték a japán tőzsdét

Vágólapra másolva!
Óriási pofont kapott ma a japán tőzsde, miután a Nikkei index több mint 7 százalékos visszaesést mutatott. A japán tőzsde gyengélkedése vélhetően a gyenge kínai makroadat, az amerikai piacokon látott mínuszok, valamint a Nikkei természetes korrekciójának együttes hatásának köszönhető. A jen is közben 1,9 százalékot erősödött a dollárral szemben.Közben Amerikában tegnap a befektetők alaposan beleadtak a piacokba a Fed jegyzőkönyve miatt, melyben egyre többen vizionálják a kötvényvásárlások leállítását. A Hewlett-Packardot viszont ez nem zavarta meg, mely a kedvező gyorsjelentés után már 14 százalékos pluszba lendült a kereskedés utáni órákban.A piacok gyengélkedése Európában is folytatódhat, ahol a határidős indexek 1,5 százalékos mínuszokat mutatnak.
Vágólapra másolva!

Beszakadt a japán piac

7,2 százalékos mínuszban zárt a Nikkei index, miután tegnap némileg beleadtak az amerikai piacokba és ma reggel gyenge kínai adat látott napvilágot. Az elmúlt hónapok masszív emelkedése után furcsa az ekkora esés. Mindenesetre egy korrekció ráfér a japán indexre, mely az elmúlt egy év során 80 százalék fölötti emelkedésre volt képes. A Nikkei 225 határidős termék kereskedését felfüggesztették a nagy zuhanás miatt.

A Nikkei értéke

Forrás: [origo]

A japán jen is jelenetős erősödésen ment keresztül a reggeli órákban, az árfolyam a 103,6-os szintről egészen a 101,5-ös szintig is eljutott, mely közel 2 százalékos erősödést jelent.

Az USDJPY árfolyama

Forrás: [origo]

A japán tőzsde visszaesésében szerepe lehet, hogy hét hónap után először mutat zsugorodást az HSBC által készített kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex. Az előző havi 50,4 pontról 49,6 pontra esett a mutató az előzetes májusi adatok szerint. 50 pont alatti érték a szektor zsugorodását jelzi.

A főbb ázsiai indexek közül egyedül a Shanghai Composite teljesítményét lehet jónak nevezni, mely a gyenge nemzetközi hangulatban legalább csak 0,5 százalékos visszaesést ért el. A többi fontosabb ázsiai index már 1,2-2,2 százalékos mínuszt halmozott fel.

Forrás: [origo]

A várt 1,2 százalékos zsugorodás helyett 1,8 százalékot nőtt évesített alapon a szingapúri GDP az első negyedév során. Főként a szolgáltató szektor tudott kellemes meglepetést okozni.

Beleadtak nap végén a piacokba

Az előző Fed ülés jegyzőkönyve szerint több jegybankár szerint várni kell még a jobb makrogazdasági adatokra a kötvényvásárlások csökkentéséig. Ugyanakkor több tag szerint a javuló gazdasági környezet és a bizalom épülése miatt hamarosan hozzá kell nyúlni a jelenleg futó programokhoz. Egy jegybankár szerint azonnal be kellene fejezni a kötvények vásárlását, míg egy másik viszont megemelné azt.

Beleadtak tegnap este a piacokba miután megrántották a főbb benchmarkokat. Az S&P 500 és a Nasdaq 0,8-0,9 százalékos mínuszt ért el, a Dow viszont ettől kisebb mértékben esett. Néhányan megijedtek attól, hogy a Fed hamarosan elkezdheti csökkenteni a stimulust.

Forrás: [origo]

Az összes S&P 500 szektor csökkenéssel zárta a napot, bár az egészségügyi és alapvető fogyasztási javakat gyártó cégek csak 0,1 százalék körüli mértékben estek vissza. Alulteljesítők voltak viszont a közművek, melyek árfolyama átlagosan már több mint 1,6 százalékkal esett vissza.

Forrás: [origo]

14 százalékot ugrott piaczárás után a Hewlett-Packard részvénye a vállalat negyedéves jelentését követően. A számítógépgyártó 87 centes EPS-t (várt: 81 cent) és 27,58 milliárd dolláros árbevételt (várt: 28 milliárd dollár) ért el az előző negyedév során. Ugyanakkor módosította a társaság az éves EPS prognózisát. Februárban még 3,4-3,6 dollárt jósoltak, most már 3,5-3,6 dollárt részvényenként, a piac pedig 3,46 dollárt vár. A vállalat árbevétele minden szegmensben zsugorodott éves szinten. A cég vezérigazgatója a jelentés után azt mondta, hogy kisebb akvizíciós célpontokat keresnek.

Tőzsdére vinné a General Electric a GE Capitalhoz tartozó pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó egységét a Financial Times szerint. A GE Capital olyan részeit, mint a hitelkártya üzletág, vinnék a piacra. A befolyó pénzből pedig részvény visszavásárlást is finanszírozhatna a társaság.

Bezárja az ausztrál divízióját 9 évtized után a Ford, mivel a helyi egység költségei hatalmasak. Az európai gyárakhoz képest kétszer, míg az ázsiai egységekhez viszonyítva négyszer olyan drágán termel. 2016-ban húzzák le a rolót a gyárakban, ahol 1200 fő dolgozik.