Megtáltosodott a HP a fuldokló PC-piacon

Vágólapra másolva!
A korábban előrejelzettnél magasabb lehet a HP idei nyeresége, legalábbis a számítógépgyártó szerdai közleménye szerint. A vállalat azután lett optimistább a jövővel kapcsolatban, hogy az első negyedévben a várakozásoknál magasabb profitról tudtak beszámolni az első negyedéves gyorsjelentésükben. A vártnál magasabb nyereség arra utalhat, hogy a cég jó úton haladhat az átszervezésekkel, költségcsökkentő intézkedésekkel, melyek a társaság talpra állításához szükségesek. A HP ugyanis továbbra is szenved a PC-piac visszaesésétől, ami hatalmas kihívás elé állítja a vállalatot. A befektetők mindenesetre pozitívan fogadták a tegnapi közleményeket, mivel a részvények közel 14 százalékot ugrottak.
Vágólapra másolva!

Óriási mértékű, ritkán látható emelkedést produkált a HP árfolyama tegnap, miután a számítógépgyártó megemelte idei profitvárakozásait, és a cég első negyedéves gyorsjelentése kellemes meglepetést okozott nyereség soron. A részvények közel 14 százalékot száguldottak, amivel több mint egy éve nem látott szintre ugrottak.

Magasabb lehet az idei profit

A HP legfrissebb prognózisa szerint 2013-ban 3,5-3,6 dollár között lehet a vállalat egy részvényre jutó nyeresége (EPS) a korábban várt 3,4-3,6 dollár helyett. Ehhez a második negyedévi részvényenkénti nyereség 84-87 centtel fog hozzájárulni a társaság szerdai közleménye szerint, ami magasabb, mint az elemzők által prognosztizált 83 cent.

A vállalat azután fogalmazott meg optimistább kilátásokat, hogy az idei első negyedéves profitjuk meghaladta az amúgy sem túl magas várakozásokat, ami elsősorban a megkezdett költségcsökkentő intézkedéseknek köszönhető. A HP 87 centes egy részvényre jutó, különleges tételektől tisztított nyereséget ért el a vállalatnál a második pénzügyi negyedévnek számító első három hónapban az egy évvel korábbi 98 cent után. Az elemzők ennél nagyobb mértékű visszaesésre, 81 centes EPS-re számítottak - írja a Bloomberg.

Forrás: [origo]

Még nincsenek "kint a vízből"

A vártnál magasabb profit arra utalhat, hogy a vállalat jó úton halad a megfelelő átszervezésekkel, melyek a társaság talpra állításához szükségesek. Az egy évvel ezelőtt kinevezett Meg Whitman vezérigazgató vezetésével a HP jelentős mértékű szervezeti átalakításba kezdett, melynek keretében összesen 29 ezer alkalmazottjától fog megválni 2014 végéig. A lépéstől 3,5 milliárd dolláros megtakarítást vár a társaság, mivel a cégnek "összébb kell húzni a nadrágszíjat", elsősorban a világ PC-piacának régóta tartó mélyrepülése miatt.

2013 első negyedévében ugyanis minden várakozásnál jobban visszaesett a személyi számítógépek értékesítése, mely a HP egyik legnagyobb bevételi forrásának számít. Ráadásul a másik fő tevékenységi körnek tekinthető nyomtató üzletág is folyamatosan zsugorodik, míg a vállalati IT-piacon is egyre öldöklőbb a verseny. A HP ez utóbbi területen is zsugorodást szenvedett el az elmúlt negyedévekben. A három fő szegmensből kettőnek a folyamatos mélyrepülése leginkább az árbevétel és az üzemi eredmény csökkenésén érhető tetten.

Az idei első negyedévben már "csak" 27,6 milliárd dolláros árbevételt ért el a számítógépgyártó, ami több mint 3 milliárd dollárral alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ráadásul a piac sem számított ilyen mértékű csökkenésre, mivel a szakértői várakozások 28 milliárd dollárról szóltak.

Forrás: [origo]

A három fő szegmensben másfél éve gyakorlatilag folyamatosan csökkenő bevételekkel szembesül a HP, egyedüli kivételként a személyi számítástechnikai üzletágban volt látható minimális mértékű növekedés 2012 elején.

Forrás: [origo]

A zuhanó árbevétel hatására a szegmensek üzemi eredménye is folyamatosan csökken, a nyomtatással foglalkozó üzletág viszont kissé meglepő módon növelni tudja eredményét. Ennek egyik oka az lehet, hogy a nagyobb üzemi eredményhányaddal rendelkező termékek (például festékek, patronok,) értékesítésére kezdett fókuszálni a társaság. A másik ok, hogy a működési költségek csökkentése látványosabb lehetett ebben a szegmensben, ami javította az eredményeket.

Forrás: [origo]

Akkor miért száguldott a részvény?

Felmerülhet a kérdés, hogy ennyire rossz eredmények mellett a HP részvényei hogyan képesek az utóbbi időben látott ralit bemutatni. A válasz abban rejtőzhet, hogy a profitvárakozások folyamatosan csökkentek az árfolyam esésével párhuzamosan, és már régóta nem látott szintre zuhantak vissza. Az utóbbi néhány hónapban viszont "átbillent a mérleg nyelve", és az EPS várakozások már túlságosan alacsonyak voltak (nagyon pesszimisták voltak a szakértők), amit részben a megfelelő ütemben zajló költségcsökkentő intézkedéseknek köszönhetően a vállalatnak könnyebb volt felülteljesíteni, mely felfelé hajtotta a részvény árfolyamát.

Erre kiváló példa a cég tavalyi, negyedik negyedéves gyorsjelentését követő februári eset, amikor szintén pozitív meglepetést okozott a társaság mind árbevétel, mind EPS soron. A nem túl magasra tett lécet ugyanis sikerült átugrani, ami után 6 százalékot erősödtek a HP részvényei.

Tegnap is valami hasonló történhetett, amikor az egyre alacsonyabb elemzői várakozások mellett a vállalatnak könnyebb volt pozitív meglepetést okoznia. Ez a tendencia továbbra is folytatódhat, ami a vártnál jobban sikerült költségcsökkentő intézkedésekkel együtt akár tovább hajthatja felfelé az árfolyamot.

A tegnapi ugrásban ezen túl az is szerepet játszhatott, hogy a HP nagy versenytársának számító Dell és IBM pocsék első negyedéves gyorsjelentést tett közzé az elmúlt napokban, ami után a piac a HP-től is gyenge számokra számított.

Forrás: [origo]

Ráadásul a cég vezetősége is folyamatosan próbálja hűteni a kedélyeket. Meg Witman vezérigazgató és Cathie Lesjak pénzügyi vezető egyaránt olyan nyilatkozatokat fogalmazott meg az utóbbi időben, melyben arról beszélnek, hogy a HP talpraállítása nem lesz egyszerű feladat, és akár több évet is igénybe vehet. Ezzel türelmet kérnek a befektetőktől, és visszafogják a várakozások "elszaladását". Witman a tegnapi gyorsjelentést követően kiemelte, a társaság jó úton halad, és a talpraállás folyamata a tervek szerint zajlik.

Fontos szintnél a papír

A 14 százalékos ugrás után rendkívül fontos szinthez, 24 dollárhoz ért a papírok árfolyama, ami bő egy éves csúcsnak felel meg.

Ahogy korábbi elemzéseinkben is rámutattunk, a 24 dolláros szint áttörése megnyithatja az utat a további erősödés előtt, bár érdemes megjegyezni, hogy a részvény az elmúlt időszak hegymenete után erősen túlvetté vált, ami miatt kisebb lehet az esélye a folytatódó ralinak. A hosszú távú grafikonon az RSI indikátor túlvettséget mutat, ráadásul az MACD áprilisban eladási jelzést küldött.

HP árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]