Bajban a kínai gazdaság, bajban a világ

Vágólapra másolva!
A ma közzétett előzetes HSBC beszerzési menedzserindex a vízválasztó 50 pontos szint alá esett Kínában. A májusi adat hét hónapja nem látott alacsony szintet jelent, ami azt jelzi, hogy a váratlanul gyenge első negyedéves GDP növekedést követően a második negyedév is gyenge lehet. Az pedig a világgazdaság egésze szempontjából sem volna jó jel, ha a világ második legnagyobb gazdasága továbbra is a vártnál gyengébb növekedést produkálna. A kínai tőzsde 1 százalék körüli eséssel reagált, de úgy tűnik, az ostor a japán indexen csattant, amely több mint 7 százalékot esett vissza. 
Vágólapra másolva!

A HSBC által közölt előzetes májusi beszerzési menedzserindex (PMI) alapján Kínában átlépte a zsugorodás-növekedés küszöbét a gazdasági aktivitás. Jellemzően ezek az indexek az 50-es határérték felett a növekedést, míg alatta a gazdaság zsugorodását jelzik. Október óta a ma megjelent érték mutat először a gazdasági aktivitás visszaesésénak irányába, ami megerősíti az utóbbi hónapokban sok közgazdász és elemző által hangoztatott véleményt (köztük mi is írtunk a Kínával kapcsolatos aggályainkról), mely szerint Kínában a tavaly nyár végi gazdaságélénkítő csomag hatása egyáltalán nem biztos, hogy kitart az ide év első felében.

Az előző havi 50,4 pontos adat még a határvonalnak számító 50-es érték felett volt, azonban májusban az előzetes számok szerint 49,6 pontra csökkent a beszerzési menedzserek megkérdezése alapján összeállított index. Ez azt jelenti, hogy hét hónapja nem látott mélységbe zuhant a muattó értéke.

Az különösen kedvezőtlen, hogy mind az új megrendelések, mind az új export megrendelések csökkenhettek májusban. Mivel az előzetes adatot a menedzserektől beérkezett válaszok 85-90 százalékos feldolgozása után közlik, ezért vélhetően a végleges adat sem fog merőben más képet festeni a gazdaság állapotáról.

Az adatok egyrészt a gyenge belső keresletről, másrészt a világgazdaság állapotáról (az export adatokon keresztül) sem festenek túl jó képet. Ez annak fényében különösen aggasztó, hogy az új kínai vezetés arra próbál törekedni, hogy a korábbi beruházásvezérelt növekedési modellről átálljon az ország egy hosszú távon fenntartható - és az elemzők által is sokkal egészségesebbnek tartott - fogyasztásvezérelt növekedési modellre.

Forrás: [origo]

Most már a HSBC által közölt adat is a gazdasági növekedés körüli aggodalmakat támasztja alá és a CNBC által közölt elemzői kommentárok szerint a második negyedéves kínai növekedés is gyengébb lehet emiatt.

Az AMP Capital elemzője arról beszélt, hogy az első negyedéves 7,7 százalékos értékhez képest a második negyedévben 7,5 százalék alá csökkenhet a gazdasági növekedés Kínában. A Credit Agricole szenior közgazdásza szerint azonban nem kell nagyon megrémülni, ugynis az 50 pont alatti PMI értéknek nagyobb a pszichológiai, mint a valós jelentősége. Példaként a tavalyi évet említi, amikor a feldolgozóipari menedzserindex az év első három negyedévében az 50 pont alatti kedvezőtlen tartományban tartózkodott, az év egészét tekintve azonban nőtt az ipari termelés az országban. Az elemző egyébként 8 százalékos éves növekedést vár Kínától az idei évben, amivel az optimisták táborát erősíti .

Ezen kívül érdemes azt is megjegyezni, hogy szezonálisan gyenge szokott lenni a májusi hónap. Ha az elmúlt évek adatait vizsgáljuk, májusban átlagosan 2,5 pontot esett a Kína által közölt PMI adat.

Forrás: [origo]

Az elemzők is egyre pesszimistábbak

Az idei év első negyedévében a vártnál gyengébb, "mindössze" 7,7 százalékos gazdasági növekedésről számolt be a kínai statisztikai hivatal (szemben a várt 8 százalékkal és a negyedik negyedéves 7,9 százalékkal).

Forrás: [origo]

Bár arról szólt a fáma, hogy nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni ebből az egyetlen adatból, mert vélhetően nem tükrözi teljesen hűen a gazdaság állapotát és elképzelhető, hogy csak egy statisztikai "baki" miatt lett a várthoz képest ilyen gyenge az adat. Ennek ellenére a nagy nemzetközi elemzőházak folyamatosan vágják vissza az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzéseiket.

Míg JP Morgan és a Goldman Sachs már áprilisban 7,8 százalékra csökkentette a Kínára vonatkozó 2013-as növekedési prognózisát, addig a Bank of Amerikai a múlt héten lépett, és 7,6 százalékora vágta vissza előrejelzését. Ezen a héten pedig a UBS kínai elemzője a korábbi 8 százalékról 7,7 százalékra mérsékelte az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzését. Maga a kínai vezetés ennél is óvatosabb és "mindössze" 7,5 százalékos bővüléssel számol. Bár vannak sokkal optimistábbak is, mint például a korábban idézett Credit Agricol közgazdász, vagy a HSBC elemzője, aki még a tavalyinál is erősebb, 8,2 százalékos gazdasági növekedésre számít.

Forrás: [origo]

Japán volt a gyenge láncszem

A kínai tőzsde viszonylag mérséklet, 1 százalék körüli eséssel reagált a hírekre, azonban az utóbbi hetekben jelentősen emelkedő japán tőzsdét rendesen elintézték. A Nikkei több mint 7 százalékot esett.

Shanghai Composite Index

Forrás: [origo]