Nagyot fordult az OTP, nem bírják megállítani

Vágólapra másolva!
Nem indult jól az OTP napja, hiszen az európai mini pánikban a részvény egészen az 5000 forint alatti szintekre is benézett. Nem telt el azonban sok idő és valósággal megtáltosodott az árfolyam. Annak ellenére, hogy a külföldi tőzsdék nem igazán tudtak magukhoz térni, az OTP a délutáni órákra már 1 százalékos emelkedést mutatott. Ez kifejezetten erős teljesítménynek számít, aminek hátterében brókerkörökből származó információink szerint jelentősebb külföldi szereplők megbízásai is meghúzódtak. Nap végére viszont elfogyott ez a szép lendület, a befektetőkre talán ráijesztettek azok a hírek, melyek szerint egyre biztosabb, hogy újabb terhekkel kell szembenézniük a bankoknak.  
Vágólapra másolva!

A szembeszéllel dacol az OTP

Meglehetősen keservesen indult a mai kereskedés az OTP részvényesek számára, főleg a tegnapi, vaskos emelkedés után. A részvény a nyitáskor visszaesett a lélektaninak számító 5000 forintos szint alá - mely fölött 2011-ben járt utoljára a papír -, de utána viszonylag gyorsan magára is tudott találni. A kereskedés megkezdése után nem sokkal már ismét a technikai akadály fölé kerekedett az árfolyam.

Az OTP árfolyama (Ft)

Forrás: [origo]

A vevők ereje kitartott egészen délutánig is, sőt az amerikai piacok nyitása után szökkent még egyet az árfolyam, és 5100 forint fölé lendült a papír. Ez annyit jelentett, hogy a kezdeti 2 százalékos esésből nagyjából 1 százalékos pluszba fordult a részvény, ami meglepően erős teljesítménynek számít, főleg úgy, hogy a nemzetközi piacokon továbbra sincs túl jó hangulat.

További pozitívumot jelent az OTP esetében, hogy a forgalom is meglehetősen magasnak mondható, a 11 milliárd forint feletti volumen az elmúlt 30 napos átlagforgalom közel duplája. Brókerkörökből származó értesüléseink szerint külföldi, intézményi befektetők is megjelentek a piacon, mely jól látható a forgalom alakulásából is.

Nap végére a lendület valamelyest alábbhagyott, amiben szerepet játszhatnak az NGM felől érkező hírek. Ezek szerint a tárcánál készülnek az újabb adóváltozások, hogy a kormány bebiztosítsa a túlzottdeficit-eljárás alól való szabadulásunkat. A kiigazítás egyik elemeként emlegetik a tranzakciós illeték, vagy bankadó potenciális emelését, ami nem igazán kedvezhetett az OTP-nek.

OTP napon belüli grafikon

Forrás: [origo]

Megtáltosodott az OTP

Bizonyára elégedettek lehetnek azok a tőzsdézők, akik egy hónappal korábban vásároltak az OTP papírjaiból. A részvény ugyanis nagyjából 14 százalékot emelkedett ezen időszak alatt, messze túlteljesítve a régiós bankokat.

A menetelés tempóját néhány régiós szektortárs még az elején képes volt tartani, de az utóbbi pár napban leszakadtak az OTP-től. A meghatározó pénzintézetek inkább korrekcióba kezdtek, az OTP viszont szemmel láthatóan nem foglalkozik ezzel.

Forrás: [origo]