A magyar tőzsde lehet ma Európa büszkesége

Vágólapra másolva!
Csak a magyar tőzsde tud értékelhető teljesítményt felmutatni az európai tözsdék közül, a BUX ugyanis a kezdeti nagyobb esést követően mostanra már "csak" 0,6 százalékos mínuszt mutat a tegnapi záróértékéhez képest. Ez a teljesítmény már csak azért is szépnek mondható, mert a többi európai tőzsde nagyon gyengén teljesít a kedvezőtlen nemzetközi hangulatban. A német tőzsde már 2,6 százalékos zuhanást halmozott fel, de úgy tűnik az amerikai piacok sem számíthatnak sok jóra számíthatnak, 1-1,2 százalékos mínuszokban tartózkodnak a határidős indexek.
Vágólapra másolva!

Egyre közelebb a pozitív tartományhoz a BUX

Nagyon küzd a magyar tőzsde, hogy Európában egydüliként a pozitív tartományba kerüljön. Bár a BUX egyelőre még 0,6 százalékos mínuszban áll, a reggeli 1,5 százalékhoz képest egyértelmű erősödés látható. A többi régiós tőzsde közül még a lengyel WIG20 1,1 százalékos visszaesése nevezhető viszonylag jónak, míg a cseh és osztrák piac a nyugat-európai tőzsdékkel megegyező teljesítményt mutat.

Sajnos a magyar tőzsdét körülvevő hangulat elromlott, de a mai kis felülteljesítésünk is azt mutathatja, hogy kezd éledezni az a bizonyos magyar részvénysztori, amiről már mi is többször megemlékeztünk az Investor hasábjain. Ha a globális kividitásbőség kitart, úgy a nagy emelkedést követően egyre több befektető kezdheti majd a lemaradó régiókat, szektorokat vadászni. Ilyen a magyar tőzsde is, ahol találhatunk még jó értékeltségek mellett forgó részvényeket. Nem mellesleg egyfajta makrosztori is társulhat mindehhez, ha a befektetők látva a gazdaság javulásának halvány jeleit ezt a részvénypiacon keresztül kezdik megjástzani.

Forrás: [origo]

A hazai nagypapírok közül a pozitív tartományba ért a Mol, mely annak ellenére tud egyedüliként a blue chipek közül 0,3 százalékkal erősödni, hogy az olaj ára 1 százalékos mínuszban áll. A jó teljesítmény mögött az állhat, hogy az utóbbi napok (például a tegnapi) nagy emelkedéseiből javarészt kimaradt az olajcég, melyet most pótol be. Eddig relatíve alulteljesített, most ennek megfelelően felülteljesít a részvény.

Az OTP 0,8 százalékos mínuszban áll, mely a BÉT 6,5 milliárd forintos forgalmából 4,8 milliárdot tesz ki. Ez is jól mutatja azt, hogy a befektetők elsősorban a hazai bank részvényeire kíváncsiak, amiben brókerkörökből származó információink szerint külföldi intézményi szereplők érdeklődése is tetten érhető. Ez talán nem is csoda, hiszen a bankpapír az utóbbi napokban nagy emelkedést mutatott be, az 5000 forintos, technikailag fontos értéket is áttörte, így javarészt a mai gyengébb teljesítmény egy természetes korrekcióval is magyarázható. A társasággal kapcsolatos további hír, hogy 121,71 forint lesz az OTP osztaléka a bank közleménye szerint, melyet június 10-én fizet ki. Az összeg a jelenlegi árfolyammal számolva 2,4 százalékos osztalékhozamnak felel meg. Osztalékért legkésőbb május 29-én lehet megvenni a részvényt.

Az OTP árfolymának alakulása (Ft)

A Magyar Telekomon meglehetősen gyenge teljesítményt mutat a 2 százalékos visszaesésével, a tegnapi alulteljesítés után tehát ismét nem túl sok öröme lehet a részvényeseknek. A befektetőket az osztalékfizetéssel és a frekvenciatenderrel kapcsolatos bizonytalanságok ilyeszthetik el a telekompapírtól. Az Egis és a Richter vegyesen teljesít a magyar tőzsdén, előbbi 0,5, utóbbi pedig 0,9 százalékos visszaesésben jár.

Forrás: [origo]

A korábbi terveknek megfelelően december 6-án vezethetik be a Xetra rendszert a magyar értékpapírpiacra, melytől a Budapesti Értéktőzsde vezetősége a hazai piac nyolc éves mélypontjára eső forgalmának élénkülését várja. Az indoklás szerint az új platformmal több befektető érhetné el a magyar papírokat, ami növelné a likviditást és ezzel együtt a versenyt is a börzén.

A magyarországi bankok még nem lélegezhetnek fel, ugyanis a lakossági rossz hitelek aránya rekord szintre emelkedett az első negyedévben, pedig 2012 végén már megállt a portfolióromlás. A Moody's ezért továbbra is negatív kilátásokat fogalmaz meg a hazai bankok minősítésével kapcsolatban. A recessziós gazdasági környezet, a növekvő munkanélküliség és a gyenge forint is szerepet játszhatott abban, hogy növekedett a nem teljesítő hitelek aránya.

Nem tud magára találni a forint a reggeli erőteljes gyengülés után, az euróval szembeni árfolyam már a 292,5-ös szintet is elérte, és jelenleg a 292 felett tartózkodik.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Stabil mínuszok, nem megy Európának

Képtelenek felállni a padlóról a nyugat-európai piacok, mely még a régiós tőzsdéknél is rosszabbul teljesítenek. A német DAX már 2,6 százalékos mínuszban van, de a felültejesítő belga és holland indexek sem büszkélkedhetnek 1,7 százalékos visszaeséseikkel. A gyenge teljesítmény hátterében a Fed tegnapi jegyzőkönyvének kedvezőtlen fogadtatása, valamint a reggeli japán fejlemények állhatnak. Ezzel együtt az utóbbi napokban látott kiváló teljesítmény után vélhetően megérett az idő már egy kisebb korrekcióra is.

Forrás: [origo]

47,7 pont lett az eurózóna kompozit beszerzési menedzserindex értéke, mely meghaladja az elemzők által várt 47,2 pontos értéket. A kedvező makroadat nem tudta javítani a piaci hangulatot.

0,3 százalékkal bővült az első negyedévben a brit gazdaság, mely megegyezik az elemzők által várt értékkel. A makroadat nem tudta befolyásolni a halványan teljesítő angol FTSE100 indexet, a Citigroup elemzője szerint pedig a gyenge növekedés a következő negyedévben is folytatódhat.

4,08 milliárd értékben bocsátott ma ki Spanyolország 3,5, és 13 éves lejáratú kötvényeket. Az átlaghozam minden instrumentum esetében meghaladta a két héttel ezelőtti aukciós hozamot.