A Magyar Telekom anyavállalata is kiárusításba fog?

Vágólapra másolva!
Piaci információk szerint 2 milliárd euró ütheti a Magyar Telekom anyavállalatának, a Deutsche Telekomnak a markát, amennyiben eladja a különböző honlapokat üzemeltető leányát. A német telekommunikációs cégnél egyelőre még nem tudtak biztosat mondani az egység sorsáról, ugyanakkor a telekomszektor jelenlegi helyzetében nem lenne meglepő az eszköz értékesítése. Részben hasonló sorsa juthat a France Telecommal közös brit leánycég, az Everything Everywhere, melyet akár már idén tőzsdére vezetnének.
Vágólapra másolva!

A Deutsche Telekom már izzítja a honlapokat üzemeltető leányának, a Scout24 Holding GmbH-nak az értékesítését, aminek fejében akár 2 milliárd eurót is kaphat - írja a Bloomberg az ügylethez közel álló forrásokra hivatkozva. A német telekommunikációs vállalat várhatóan június elején fogja elküldeni az előzetes dokumentumokat a vevőjelölteknek, akik között több cég is található. A bennfentes személyek elmondása szerint az Axel Springer, az eBay és a Yahoo! is pályázik a Scout24-re, de mellettük kockázati tőketársaságok is érdeklődésüket fejezték ki.

Az online operáció értékesítésének lehetőségét már korábban is megszellőztette a sajtó, azonban a telekomcég szóvivőjének elmondása szerint még továbbra sem született döntés az egység sorsáról. Eközben a Bloomberg forrásai szerint a Deutsche Telekomnál egyelőre csupán abban nem tudtak dűlőre jutni, hogy csak egy kisebbségi csomagot adjanak el, vagy a teljes céget. A telekomcég egyébként a legfrissebb információk szerint 2 milliárd euróra értékeli a Scout24-et, holott korábban még a Reuters és a Financial Times is 1,5 milliárd euró körüli összegről írt. A leányt még 2004-ben vásárolta meg 180 millió euró fejében a Deutsche Telekom.

A Scout24 portfóliója igen széles skálán mozog, honlapjainak palettáján fellelhető az ingatlan- és autóértékesítés, az utazásszervezés, valamint a munkaerőközvetítés is. A weblapok látogatottsága havi szinten a 13 millió főt is eléri.

Gyakoriak az eladások a telekomszektorban

Az európai telekomcégek körében egyre gyakoribbá váltak az eszközértékesítések, amiben magas adósságállományuk játszik fontos szerepet, de a gyorsabb adatátviteli sebességre képes mobilhálózatok magas beruházási igénye is közrejátszott benne. A legnagyobb adósságállománnyal rendelkező spanyol Telefónica tavaly több eszközétől is megvált. Ilyen sorsra jutott az Atento nevezetű call centere, ami mellett tőzsdére vitte német leányát, a Telefónica Deutschlandot is.

A Deutsche Telekom leányai közül a brit Everything Everywhere pályázik a legnagyobb eséllyel tőzsdére lépésre. Ennek lehetőségét már többször is megszellőztette a France Telecom is, amely egyenlő arányban osztozik az EE-n a német telekomcéggel.

Jelenleg 2,4 százalékos mínuszban található a Deutsche Telekom részvénye, amiben komoly szerepe lehet a mai kedvezőtlen piaci hangulatnak.

A Deutsche Telekom árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]