Svájc kész gyengíteni a frankot

Vágólapra másolva!
A svájci jegybank (SNB) fenntartja az 1,20 frankos árfolyamküszöböt az euróval szemben, szükség esetén kész gyengíteni a frankot, korlátlan mennyiségben hajlandó külföldi devizát vásárolni, és a negatív kamatok bevezetésének a lehetőségét sem zárja ki - mondta Thomas Jordan, az SNB elnöke a frankfurti sajtóklubban kedden.
Vágólapra másolva!

Jordan előadásában, amelynek szövegét szerdán hozták nyilvánosságra, hangsúlyozta, hogy az árfolyamküszöb fennmarad, ameddig a monetáris politikai célok eléréséhez szükséges. Hozzátette, hogy a frank változatlanul túlértékelt, és az árfolyamküszöb kiigazítása, továbbá negatív kamatok bevezetése is a lehetőségek közé tartozik.

Az SNB 2011 szeptemberében vezette be az árfolyamküszöböt, hogy meggátolja a frank további erősödését, és elejét vegye a deflációnak és a recessziónak. Az euró szerdán január 18. óta a legerősebb árfolyamára, 1,2545 frankra emelkedett annak hatására, hogy csökkennek az eladósodott euróövezeti országok hitelfelvételi költségei.

Jordan azt is hangsúlyozta, hogy az esetleges valutaháború ügyét felfújják, és teljesen jogos, hogy a japán jegybank monetáris politikai eszközökkel, a jen gyengítésével törekszik véget vetni a deflációnak.