Rengeteg pénz parkol adóparadicsomokban

Vágólapra másolva!
Legalább 18 500 milliárd dollárt rejtettek el offshore központokban az Oxfam becslése szerint. A szegénység és igazságtalanság ellen küzdő nemzetközi szervezet szerint ezzel több mint 156 milliárd dollárnyi adóbevétel tűnik el a költségvetésekből.
Vágólapra másolva!

Az Oxfam által kiadott közleményből kiderül, hogy az adóelkerülésből származó veszteség kétszer annyi, mint amire szükség volna ahhoz, hogy a világon minden ember kikerüljön a napi 1,25 dollárban megállapított extrém szegénységi küszöb alól. Ráadásul ez az összeg csak az egyének adóelkerülését jelenti, a vállalatok ennél is többet takarítanak meg az offshore-praktikákkal: ezek egyedül Afrikának 160 milliárd dollár veszteséget okoznak a szervezet becslése szerint.

Az Oxfam úgy találta, hogy a globális offshore vagyon kétharmada - több mint 12 ezer milliárd dollár - az Európai Unióhoz kapcsolódó adóparadicsomokban van elrejtve, például Luxemburgban, Andorrában vagy Máltán. A vagyon egyharmada Nagy-Britanniához kapcsolódó központokban parkol, és nem szerepel a bevallásban és nem adózik.

A jelentést épp akkor tették közzé, amikor az Európai Unió csúcstalálkozójának napirendjén is szerepel az adóparadicsomok kérdése.