Vágólapra másolva!
27 milliárd forintnak kellene havonta átlagosan bejönnie tranzakciós illetékből ahhoz, hogy az egész éves terv teljesüljön, ehhez képest februárban és márciusban a fele, áprilisban még ennyi sem csordogált az államkasszába.
Vágólapra másolva!

Cudarul fest a költségvetés tranzakciósilleték-bevétele. Februárban és márciusban is jóval kevesebb jött az időarányosnál, de április még rosszabbul sikerült. A múlt hónapban mindössze 11,3 milliárd forint bevétele származott az államnak a januárban bevezetett pénzügyi tranzakciós illetékből, derül ki a soros költségvetési tájékoztatóból.

Ahhoz, hogy az egész éves, még Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter (idén márciustól jegybankelnök) vezetése alatt készült 301 milliárd forintos terv teljesüljön, az kellene, hogy - mivel 11 hónapban lesz befizetés, a januári forgalom után februárban, a februári tranzakciók után márciusban, és így tovább - havonta átlagosan kicsivel több mint 27 milliárd forintot kellene beszednie az államnak. Februárban és márciusban ennek a fele jött össze, áprilisban még ennyi sem.

Április végéig így a 39 milliárd forintot sem érte el a befizetett tranzakciós adó, ez az egész éves terv nem egészen 13 százaléka.

A tranzakciós adónál durva elmaradás néz ki, erről nemrég írtunk, cikkünkben azt valószínűsítettük, hogy jó pár tízmilliárd forinttal nagyobb kiesés lesz még ahhoz a 80 milliárdhoz képest is, mint amiről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a konvergenciaprogram bemutatásakor beszélt. Ezt a feltételezésünket a most megjelent számok inkább megerősíteni látszanak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azonban egyelőre nem vizsgálja felül a 80 milliárdos elmaradásról szóló tájékoztatását, ez a lényege annak, amit a tárca költségvetésért felelős helyettes államtitkára elmondott a mai online sajtótájékoztatón. A Portfolio.hu kérdésére Banai Péter azt mondta, hogy "az eddigi adatok alapján nem látjuk indokoltnak a konvergenciaprogram kapcsán már ismertetett, várható bevétel-elmaradás érdemi módosítását".

A kormány csak kilátásba helyezte két hete, hogy ha Brüsszelt nem győzi meg a beígért takarékossági csomag (minisztériumi pénzek zárolása és állami beruházások leállítása), akkor szóba jöhet a tranzakciós adónál is olyan szabályváltoztatás, amely magasabb bevételt generál.