Legkorábban jövőre kaphat pénzt az államtól a Magyar Telekom

Vágólapra másolva!
Kicsattanó formában vannak a magyar részvények, a befektetők két kézzel kapkodják a lemaradó papírokat. Zöldbe borult a tőzsde, de sajnos még ebben a jó hangulatban is voltak olyan részvények, amik csökkenéssel, a piros tartományban zártak. Ilyen például a Magyar Telekom is, amit kis túlzással bottal sem piszkáltak ma a befektetők. Nem volt ez persze ok nélkül, a Figyelő értesülései szerint ugyanis idén már nem számíthatunk arra a 77 forintos összegre, amire már titkon sokan várnak a távközlési adó visszatérítése kapcsán.
Vágólapra másolva!

A lap értesülései szerint a magyar államnak legkorábban csak jövőre kell majd fizetnie az Európai Bíróságon ellene futó telekomadó ügyében, amennyiben persze a Bizottság által Magyarország ellen az ügyben indított kötelezettségszegési eljárásnak helyt adnak a döntéshozók. A bírósági procedúra már jó ideje zajlik, a tárgyalásra pedig leghamarabb idén ősszel kerülhet sor. Döntés azonban így sem várható 2014 tavasza előtt az ügyben, ami a korábbi várakozásokhoz képest némi csúszást jelent

Sokan ugyanis azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy már idén pont kerülhet az ügy végére és a telekomcégek végül visszakapják az államkasszába befizetett 250 milliárd forintnyi telekomadót. Fontos azt is kiemelni, hogy az érintetteknek még egy pozitív luxemburgi döntés sem generál majd automatikus kifizetést, hiszen azt követően nekik vissza kell még perelni a kifizetett pénzeket.

Nem mellékesek az információk, pontosabban értesülések a Magyar Telekom részvényeseknek sem. Sokan nagy reményeket táplálnak ugyanis afelé a 77 milliárd forintos, távközlési különadó címén kifizetett összeg felé, melynek sorsa a bírósági asztalon hever. Ha a cégnek sikerülne ezt visszaperelnie, az egy részvényre vetítve 77 forintos plusz bevételt jelentene. A részvény árfolyama 362 forintos, vagyis érezzük, hogy egy ekkora mértékű kifizetés bizony nem lenne mindegy a cég életében, és vélhetően a papír árfolyamára is nagy hatást gyakorolna.

Bár egyelőre csak kis valószínűséggel lehet figyelembe venni azt, hogy ekkora összeg áll a házhoz, az ezzel kapcsolatos információmorzsákra nagyon érzékenyen reagálnak a befektetők. Amennyiben annak elérhetővé válása időben későbbre csúszik (amiről jelenleg is szó van), az képes fékezni a papírokat egy olyan nap, amikor minden más részvény szép kövér emelkedést mutat.

A Magyar Telekom árfolyama (Ft)

Forrás: [origo]

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.