H&M-ruhákat is gyártottak az összedőlt kambodzsai gyárban

Vágólapra másolva!
A svéd H&M ruhamárka termékei készültek a hétfőn összedőlt kambodzsai gyárban. A cég azt állítja, nem tudott erről, eredetileg másnak adta a megbízást.
Vágólapra másolva!

A H&M ruháit gyártották abban a kambodzsai üzemben, amelynek hétfőn összedőlt az egyik épülete - közölte a svéd vállalat szerdán. A baleset, melyben 23 ember sérült meg, néhány héttel követte a bangladesi tragédiát, amelynek során egy ruhagyárnak is otthont adó épület összeomlása 1100 ember halálát okozta.

A H&M közleményében azt írta, nem tudott róla, hogy a vele kapcsolatban álló cég alvállalkozásba adta a megbízást, így kerülhetett a gyártás a hétfői baleset helyszínére. Az esetről beszámoló Wall Street Journal internetes kiadása szerint Kambodzsában gyakori az ilyen ügylet, noha a megbízók általában kimondottan tiltják. Az eset mindenesetre rávilágít, hogy a nagy nyugati ruhagyárak mennyire nem képesek kontrollálni a termékeik előállításának folyamatát. A bangladesi tragédia nyomán több vállalat jelezte, hogy hajlandó aláírni egy megállapodást a helyi gyártási körülmények javításáról.