Jövőre fájhat a fejünk a telekomadó miatt

Vágólapra másolva!
Idén úgy néz ki, hogy nem lesz még ítélet az Európai Bíróságon a 250 milliárd forintot is megmozgató telekomadós perben, értesült a Figyelő. A túlzottdeficit-eljárás lezárása szempontjából így ez a tényező nem releváns.
Vágólapra másolva!

Ha kell is fizetnie a magyar államnak az uniós bíróságon futó telekomadó-ügyben, és a szakértők többsége szerint kell, annak csak jövőre jön el az ideje, számol be a per állásáról és a kilátásokról a Figyelő csütörtöki száma. Eddig az tűnt a valószínűnek, hogy már idén megszületik az ítélet.

Az Európai Bizottság még 2011 márciusában indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a 2010-ben bevezetett távközlési adó ellen. Brüsszel egy uniós irányelvre hivatkozik, amelynek lényege, hogy a távközlési, informatikai szektorra csak olyan díjat lehet kivetni, amelyet vissza is forgat az állam, a beszedett pénzt a telekommunikációs infrastruktúra és szabályozás fejlesztésére fordítja az állam. Ezzel szemben, mondja Brüsszel, a magyar távközlési adót a költségvetés nyeli el, az hiánycsökkentést szolgál, erre az uniós irányelv nem ad lehetőséget. A magyar kormány nem értett egyet az Európai Bizottsággal, ezért az ügy végül az Európai Bíróságnál kötött ki. A Figyelő értesülése szerint a tárgyalás leghamarabb idén ősszel lesz, és ítélethirdetés sem várható 2014 tavasza előtt.

A tét óriási. Becslések szerint 250 milliárd forint sorsa forog kockán. Ennyi pénzt szedett be az adóból a kormány, illetve ez a beszedett pénz kamatait is tartalmazza. Ha a luxemburgi bíróság az Európai Bizottság véleményét osztja, és nem a magyar kormányét, akkor az érintett telekommunikációs cégeknek vissza kell perelniük a tőlük beszedett pénzt, automatikusan ahhoz nem jutnak hozzá egy számukra kedvező jövő tavaszi döntéssel.

A Figyelő ebből kiindulva jut arra a következtetésre, hogy a Magyarországgal szemben folytatott uniós túlzottdeficit-eljárás megszüntetése szempontjából (amit a kormány el szeretne érni, és amiről idén június 22-én is döntés születhet akár) nem tűnik relevánsnak a végleges európai bírósági döntés.

A magyar ügy előtt egy a magyar adóra többé-kevésbé hasonlító francia és spanyol teherről is ítéletet kell mondania az Európai Bíróságnak. A francia ügyben volt már tárgyalás, ítélet még nem. A két ügyben egy bírósági döntés iránymutató lehet a magyar esetben is, írja a Figyelő.

Eközben a távközlési adó miatt egy másik eljárás is elindult Magyarországgal szemben, de az még nem tart a bírósági szakaszban. Tavaly júniusban azért indított kötelezettségszegési eljárást Brüsszel, mert szerintük diszkriminatív az adó, az adó teljes összegének durván 90 százalékát a külföldi tulajdonú telekomcégek fizetik meg.

A telekomszektort egy másik adóval is sújtja a magyar kormány. Tavaly július óta a telefonadót vezette be a magyar állam, és a Figyelő arra emlékeztet, hogy idén januárban ebben is kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen, az indok lényegében ugyanaz, mint a bírósági szakaszban járó telekomadónál: nem a szektorba forgatja vissza a bevételt a kormány, nem tartja be az uniós irányelvet.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.