Vágólapra másolva!
Pár tízmilliárd forintnyi támogatás feláldozása árán megalkudna a magyar kormány Brüsszellel a november óta felfüggesztett pénzek ügyében. Magyarország már meghitelezett 200 milliárdnyi összeget, és abban bízik, hogy 10-15 százalékos veszteséggel megússza a büntetést.
Vágólapra másolva!

Alkudozna a magyar kormány a beragadt uniós pénzek legalább egy részéért - írta a 444.hu. Ahogy az [origo] februárban megírta, Brüsszel belekötött egy magyar pályázati szabályba, amely alkalmas volt arra, hogy hátrányosan különböztessék meg a külföldi építész cégeket.

A magyar állam november óta nem kap pénzt az Európai Bizottságtól a környezetvédelmi, közlekedési és társadalmi infrastruktúra (oktatás, egészségügy) programokhoz, viszont ő maga kifizeti a pályázatokat. A 444.hu nem hivatalos számításokra hivatkozva azt írta, 200 milliárd forintot hitelezhetett meg így Magyarország.

Ebből a helyzetből két út lehetséges: Magyarország vagy megpróbálja visszaperelni a pénzt, vagy elismeri a hibát, de ekkor korrekció néven Brüsszel pénzt von el. Az első megoldással az a baj, hogy több évbe is telhet, mire az Európai Bíróság dönt, és ekkor sem biztos, hogy Magyarország javára.

Románia tavaly decemberben hasonló helyzetben a második megoldás mellett döntött, vagyis megalkudott. Ennek ára a támogatások 25 százalékának elvesztése volt, Magyarország szeretné 10-15 százalékkal megúszni a 444.hu szerint. Elvileg a pénz nem véglegesen veszik el ilyenkor, mert más pályázatokba átforgatható az összeg. A pénzek lekötésére viszont csak ez év végéig van lehetőség, vagyis nagyon kellene sietni, hogy a 20-30 milliárd forint ne végleg essen ki.

Magyarország már februárban kivette a vitatott részeket a pályázatokból, de az esélyek ennek ellenére nem a legjobbak. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) ugyanis épp szétesőben, a kormány az új uniós ciklusra új szervezetet akar létrehozni, az NFÜ elnöke pedig lemondott.