Jöhet a reklámadó és a cégek rezsicsökkentése

Vágólapra másolva!
A lakosság és a cégek is kapnak még rezsicsökkentést - ígérte a miniszterelnök, az első körben ugyanis a cégek rosszul jártak. Homályosan beszélt egy új adóról, amit reklámadónak nevezett, és amire azért lenne szükség, hogy egyszeri kaidásokat egyszeri bevételekből fizessenek.
Vágólapra másolva!

A matematika szabályai szerint Magyarországnak ki kellene kerülnie a túlzottdeficit-eljárásból - mondta Orbán Viktor a szerdai EU-csúcs utáni sajtótájékoztatón. A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy ez hosszú és fájdalmas folyamat volt. Elmondta, hogy a kormányon belül is vita van akörül, vajon szükség van-e a két hete bejelentett összes intézkedésre.

Ő személy szerint annak a híve, hogy a kiadási zárolásokon kívül arra is szükség van, hogy bizonyos egyszeri kiadásokat egyszeri bevételekből fedezzenek, az állami vagyon terhére, megemeljék a pénzügyi tranzakciós illetéket, a bankadót, az "energiaadót", és bevezessenek egy új reklámadót. Orbán Viktor hozzátette, hogy ez még nem kész döntés.

Orbán a rezsicsökkentésről is beszélt. A kormány a vállalatok által használt energia árát is állami eszközökkel fogja csökkenteni - mondta, hozzátéve, hogy Magyarországon folytatódik a rezsicsökkentés mind a háztartások, mind a vállalkozások számára.

A rezsicsökkentés első köréből a cégek rosszul jöttek ki. A lakossági áram és gázár 10 százalékos csökkentését ugyanis részben kompenzálták a nem lakossági tarifák emelésével. (Erről bővebben itt olvashat). Orbán Viktor azt is mondta, hogy Magyarország érdekelt az egységes uniós energiapiac létrejöttében, de ennek megvalósulását rövid távon nem, csak középtávon látja elképzelhetőnek.