5000 fölött az OTP - Meddig tarthat a rali?

Vágólapra másolva!
Több éve nem látott lélektani szintet tört át az OTP árfolyama ma, 2011 óta először mozog 5000 forint felett a részvény. A magyar tőzsde legmeghatározóbb részvénye ráadásul ezzel kifejezetten vonzó képet fest, az árfolyam előtt tágas tér nyílt a további emelkedésre, amit ráadásul több fontos fundamentális tényezővel is alátámaszthatunk. Ha nem romlik tovább a gazdasági környezet, akkor szép szárnyalásnak nézhet elébe a részvény, ahogy arra már korábban is felhívtuk az Investor.hu olvasóinak figyelmét.
Vágólapra másolva!

Lélektani szintet tört át az OTP

5000 forint fölött mozog az OTP árfolyama, amire 2011 augusztusa óta nem volt példa. A bankpapír elsősorban a kedvező részvénypiaci hangulatból tud profitálni, a magyar piacon ugyanis a vételi kedv dominál, ráadásul a forint is erősödni tud. Az OTP már 2 százalék fölötti pluszt szedett össze, amivel a BUX index legjobban teljesítő komponensének számít.

Az OTP ezzel egy rendkívül fontos szintet tört át, amivel megnyílt az út számára a további emelkedések előtt. A következő fontosabb ellenállási szint ugyanis az 5300 forintos szint környékén látható, így ha kitart a bankpapír lendülete, rövid távon akár ezt a szintet is megcélozhatja az árfolyama. Igazán erőteljes ellenállás ugyanakkor a következő kerek ezres szintnél, 6000 forint környékén, illetve a 2011-es csúcs szintjén, 6200 forint környékén mutatkozik.

OTP árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Messze felülteljesítő az OTP

Az OTP nemcsak ma, hanem az egész évben jól teljesít eddig, és már közel 18 százalékot emelkedett 2013-ban. A magyar bankpapír ezzel messze felülteljesíti régiós társait, a szomszédos országok nagyobb bankjainak részvényei ugyanis messze nem képesek ilyen mértékű dárgulásra. Sőt, az osztrák Erste kívételével a Raiffeisen, a cseh Komercni és a lengyel PKO nagyobb mínuszt szedett össze ebben az évben.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A fundamentumok az OTP-vel vannak

Ahogy korábbi elemzéseinkben is utaltunk rá, az OTP esetében több lényeges fundamentális tényező is hajthatja az emelkedést, amellett, hogy a bank egyébként is meglehetősen stabilan vészelte át a válság legnehezebb időszakát, a problémák ellenére nyereséges maradt, és messze a szektor átlaga fölötti tőkemegfeleléssel bír.

Magyar makrosztori: A magyar részvénypiaccal szembeni rendkívül negatív hangulat feloldódhat, egyfelől a fokozatosan javuásnak induló magyar makroadatok, és a túlzottdeficit-eljárás (EDP) alól való kikerülés lehetősége, másfelől pedig a világban uralkodó likviditásbőség és hozamvadászat nyomán. Ennek egyik legfőbb haszonélvezője a tőzsdén az OTP. Az első jelek már érkeznek, például a várakozásnál kevésbé visszaeső első negyedéves GDP-adat révén. A makrokörnyezet drasztikus javulásáról nem beszélhetünk, de a hangulat tartós fordulatához már a romlás megtorpanása is elegendő lehet, különösen, ha mindez az EDP alól való kikerüléssel párosul júniusban. Utóbbi terén lehetnek persze kétségeink.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Profitbővülés: A hitelportfólió romlásának megállása a céltartalékolás visszaesésén keresztül drasztikus lökést adhat az OTP egy részvényre jutó nyereségének is. Ugyan az elmúlt negyedévben a portfólió romlásának üteme némiképp gyorsult, a negyedéves céltartalékképzés az elmúlt évek egyik legalacsonyabbja volt. A menedzsment előrejelzése szerint nem tervezik erőltetettebb céltartalékolással emelni a problémás hitelek céltartalékkal való fedezettségét az egyébként is meglehetősen magas szintről. Az elemzői profitvárakozások ugyanakkor még mintha nem tükröznék ezeket a pozitív hatásokat teljes egészében, így újabb optimista vélemények jelenhetnek meg, ami további lökést adhat a részvénynek. A profitelőrejelzések emelkedése még úgy is az árfolyam emelkedését hozhatja, ha a piaci szereplők nem "árazzák át" a részvényt, azaz a jelenleginél nem társítanak hozzá magasabb árazási szorzókat.

Értékeltség: Az OTP értékeltsége az árfolyam és a saját tőke arányát (P/BV) tekintve több fontos régiós versenytárshoz képest alacsonynak mondható, még az elemzői konszenzusban szereplő 9 százalék körül sajáttőke-arányos megtérüléssel (ROE) is. A fenti tényezők tükrében a konszenzus viszont túlságosan visszafogottnak tűnik, ha bank ROE-ja visszakúszna a korábban átlagosnak mondható 11-12 százalékos szintek közelébe, az a régiós összevetés alapján legalább 1-1,2-szeres P/BV mutatót tenne indokolttá a jelenlegi 0,8 körüli helyett, ami a pillanatnyi saját tőke alapján 6000-6200 forint körüli árfolyamot indukálna. Semmi garancia nincs rá természetesen, hogy ezek a kilátások beárazódnak a részvénybe, de ha valamikor, akkor most nyílik rá kedvező lehetőség. Az említett árszintek ráadásul épp egybeesnek a technikai elemzésben kirajzolódó fontos ellenállásokkal.

Akvizíció és növekedési sztori: Az OTP mindemellett rendkívül aktívan kommunikál a küszöbön álló lehetséges akvizícióiról, a menedzsment már jó ideje nem rejti véka alá, hogy a nehéz piaci körülmények között jó áron elérhető célpontokat keres a régióban és Magyarországon is. Kedvező árú felvásárlások tovább javíthatják az OTP egyébként sem rossz kilátásait, bár a végső verdiktet nyilvánvalóan csak a célpontok ismeretében mondhatja ki a piac. A legfrissebb pletykaként felmerült Credigen megvásárlása ugyan nem tűnik olyan horderejűnek, ami extra katalizátort jelenthetne a részvény számára, de további akvizíciókra is számíthatunk.