Tovább erősödhet a forint?

Vágólapra másolva!
Fontos szinthez, a 200 napos mozgóátlaghoz érkezett a forint árfolyama az euróval szemben. Tovább tart az erősödés vagy érdemes már eurót vásárolni? A kérdés eldöntéséhez próbálunk meg egy kis segítséget nyújtani. 
Vágólapra másolva!

Érdemes lehet még várni az euró vásárlással a trendkövető befektetők számára. Az árfolyamot alulról a 200 napos mozgóátlag támasztja, felülről pedig egy meredek trendvonal szorítja lejjebb. Vásárlást az utóbbi áttörése esetén érdemes megfontolni, ráadásul stop (veszteség behatároló) szintünket is szűkre tudjuk majd szabni, ha eljön a cselekvés pillanata.

A napi grafikonon kereskedő trendkövető befektetőknek sikeres volt az elmúlt félév, szép nyereséget értek el a stratégia követése esetén. Nézzük meg, hogy milyen kereskedési aktivitásokat kellett végre hajtaniuk az elmúlt hat hónap során.

December elején a csökkenő trendvonal áttörésekor jelent meg a vételi jelzés 283 forintos árfolyamon. A kibontakozó euró erősödést meglovagolva és követve az emelkedő trendvonalat (kék szaggatott vonal) eladási jelzést kaptunk 293 forinton. Euró eladásunk rövid életű volt, és nem bizonyult nagyon sikeresnek, ugyanis pár napra rá már február közepén az árfolyam áttörte a csökkenő trendvonalunkat (piros szaggatott vonal) és vételi jelzést generált 291 forinton.

A döntés, helyesnek bizonyult, mert vételünk után az euró árfolyama meredeken emelkedni kezdett egészen 308 forint feletti magasságokig. Követve az emelkedő trendvonalat, eladási jelzésünket április elején kaptuk meg 302 forintos árfolyamon. Jól látható, hogy sikeres volt a stratégia követése, mivel szűk fél év alatt 23 forint profitra sikerült szert tenni.

EURHUF napi árfolyam

Forrás: [origo]

Vizsgáljuk meg a mostani helyzetet

Az áprilisban megjelent eladási jelzés után, meredeken esett az euró árfolyama 293 forintig, majd egy heves korrekció következett, és az árfolyam visszaerősödött eladási szintünkig. Ezt követően ismét gyengülés következett, egészen napjainkig 290 forint környékére.

A grafikonon a vételi jelzésre várunk, mely a szaggatott piros vonal áttörése esetén jelenne meg. Itt lenne érdemes euró vétellel megpróbálkozni. Lefelé fontos szint a 200 napos mozgóátlag (289,80 forint), és a csökkenő trendcsatorna alja (286,70).

Tapasztalatok alapján nem érdemes keresni az árfolyam alját, mert ritkán lehet eltalálni. Sokan vesznek azért, mert sokat esett az árfolyam, abban bízva, hogy tovább nem fog esni. A gond ilyenkor, hogy nem lehet érdemleges, stop (veszteség behatároló) szintet meghatározni. Ennek alkalmazása nélkül, nem lehet hosszabb távon nyereségesnek lenni a tőzsdén.

Mert veszteséges ügylete mindenkinek van, a veszteség kordában tartása és menedzselése ezért nagyon fontos dolog. A nyereség esetén, pedig nem kell félteni a profitot, sokan hamar lezárják, mert félnek, hogy csökkeni fog, kevesebb lesz. Esélyt kell adni, hagy érjen be a pozíció. Nem a nyereség miatt kell izgulni, hanem a veszteség miatt kell aggódni.

Másik fontos dolog, hogyha eljön a cselekvés pillanata, akkor lépni kell, és nem arra várni, hogy esetleg majd visszamegy az árfolyam és olcsóbban tudok majd venni, vagy drágábban adni.

Most a cselekvés pillanatára várunk, hogy ez mikor következik be, milyen árfolyamon azt nem lehet megjósolni. De előbb-utóbb eljön, a tőzsde már csak ilyen.