Soha nem látott zsugorodás a Vodafone-nál

Vágólapra másolva!
Az elemzői konszenzushoz képest ugyan kisebb mértékben esett a Vodafone organikus árbevétele éves szinten, ettől függetlenül a csökkenés nagysága soha nem látott méreteket öltött a Reuters szerint. A menedzsment ugyanakkor optimista a cég jövőjét illetően, 12-12,8 milliárd fontra nőhet idén a társaság üzemi eredménye, főként az európai üzletbezárások, elbocsátások és az amerikai Verizon Wireless növekedése miatt. A tegnapi záróára körül ingadozik a részvény a jelentést követően.
Vágólapra másolva!

Ma reggel számolt be előző negyedéves teljesítményéről a Vodafone. A világ második legnagyobb mobiltársasága az elemzői konszenzushoz képest jobb negyedéves teljesítményét ért el, ugyanakkor a társaság fő tevékenységi köréhez tartozó árbevételek soha nem látott mértékben estek vissza (2003 óta számolja ezt a mutatót a cég) a Reuters szerint.

A beszámoló szerint 4,2 százalékos zsugorodást mutat az organikus árbevétel, igaz a Bloomberg által megkérdezett elemzők ettől nagyobb, közel 4,4 százalékos csökkenésre számítottak. Úgy fest, a bevételek esése az előző negyedévi 2,6 százalékos szintről tovább gyorsult. Leginkább az európai piacokon tapasztalható a teljesítmény csökkenése. Olaszországban és Spanyolországban is hatalmas mértékben, 11-12 százalékkal csökkent az árbevétel.

Forrás: [origo]

A Vodafone 1,8 milliárd font értékben hajtott végre leírásokat az olasz és a spanyol egységénél a január-márciusi időszakban, ráadásul előbb két országban tavaly összesen 7,7 milliárd dolláros leírást kellett végrehajtani.

A társaság a nyereségesség megőrzése érdekében elbocsátásokat tervez az európai egységeiben. Összesen 2 ezer főtől válhat meg a Vodafone Olaszországban, Spanyolországban és Németországban.

A Vodafone az előző üzleti éve után 10,2 pennys osztalékfizetését tervezi, ami 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábban elért szintet. Az összeg a jelenlegi piaci árral számolva 5,1 százalékos osztalékhozamnak felel meg. A Verizon Wireless-től kapott 2,1 milliárd fontos osztalékot a Vodafone inkább megtartja, minthogy a részvényeseinek kifizesse.

Optimistán tekint az idei évre a menedzsment (a Vodafone 2014-es üzleti éve április 1-jén kezdődik). A társaság 12-12,8 milliárd font körüli egyszeri tételekkel tisztított üzemi eredményt érhet el, ami a 12 milliárd fontos elemzői konszenzushoz képest erősebbnek számít.

A Vodafone részvénye nem mutat nagyobb elmozdulást a gyorsjelentésre, a tegnapi záróára körül ingadozik a papír.

Vodafone napi grafikon (London)

Forrás: [origo]