Nem tudnak formába lendülni az európai piacok

Vágólapra másolva!
Nap közben úgy tűnik elfáradt a BUX, és a reggeli 0,2 százalékos pluszt 0,2 százalékos mínuszra cserélte a magyar tőzsde. Közben a forint a 290-es szint közelében ingadozik az euróval szemben, melyet a JP Morgan felől érkező kedvező szavak is erősítenek. Az európai piacok viszont képtelenek formába lendülni, leginkább a nyugat-európai piacokon látható gyengélkedés. Elsősorban a periféria országok piacai szenvednek, ahol már 1 százalékos visszaesés mutatkozik.0,1 százalékos mínuszokkal nyithatnak az amerikai piacok a határidős indikációk alapján.
Vágólapra másolva!

Mínuszba csúszott a magyar tőzsde

Vegyes teljesítmény jellemzi a régiós piacokat, míg a cseh tőzsde még képes a pozitív tartományban tartózkodni, addig a magyar és az osztrák tőzsde már lecsúszott onnan, előbbi 0,3, utóbbi pedig már 0,4 százalékos mínuszban áll. A lengyel tőzsde jelenleg tegnapi záróértékénél jár.

Forrás: [origo]

Már csak a Mol és az Egis erősödik a nagyobb papírok közül a magyar tőzsdén, előbbi 0,7, míg utóbbi 0,5 százalékos emelkedett. Az OTP viszont gyengélkedik, 0,8 százalékos mínuszban járnak a bankpapír.

Forrás: [origo]

1000 forintnál is többet érnek a Rába részvények, mondta el Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója, az Investor.hu-nak adott interjújában. Ennek egyik kulcsa lehet, a törökországi piacra való belépés, melynek érdekében a Rába már konkrét - egyelőre nyilvánosságra még nem hozható - lépéseket is tett.

Már 2,7 százalékos mínuszban jár az FHB Bank árfolyama, miután a bank adózott vesztesége több mint másfél milliárd forint lett, annak ellenére, hogy egy évvel korábban még minimális profitról tudott beszámolni a társaság - derült ki a cég első negyedéves gyorsjelentéséből. A bank elsősorban a lakossági jelzáloghitelezés visszaesésétől, és a nem teljesítő hitelek állományának növekedésétől szenved, mivel emiatt a nettó kamatbevételek is visszaestek, és jelentős mértékű céltartalékképzést kellett végrehajtania a pénzintézetnek.

Év végéig 3,25 százalékra csökkenő jegybanki alapkamatot prognosztizál a JP Morgan, továbbá a befektetési bank legfrissebb elemzése szerint a gazdaság 0,5 százalékkal növekedhet. Ennyire alacsony alapkamatot a Bloomberg adatbázisa szerint egyetlen elemző sem vár, ráadásul a növekedési prognózis is nagy fordulatot tükröz a bankház korábbi, 0,2 százalékos recesszióra vonatkozó várakozásához képest.

Mégsem nyújtotta be pénteken a Shopline-ra vonatkozó nyilvános vételi ajánlatát az SQ Invest a Felügyelethez, áll a társaság mai közleményében. A vételi ajánlat azonban csak technikai okok miatt maradt el, melynek benyújtására a közeljövőben sor kerülhet, pontos dátum azonban egyelőre nem ismert.

Több mint 112 millió forintos benyújtott ajánlat mellett fogadott el 50 millió forintot az ÁKK a mai 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukción. A 4,21 százalékos átlaghozam a pénteki másodpiaci hozamtól 10 bázisponttal magasabb lett, ám a legutóbbi aukcióhoz képest 5 bázisponttal alacsonyabb.

Forrás: [origo]

Ma délelőtt újra benézett a 290-es szint alá a forint euróval szembeni árfolyama. A hazai fizetőeszközt már 289,6-nál is jegyezték az euróval szemben, ami új három havi csúcsnak felel meg. A forintnak az MNB pozitív hangvételű májusi pénzügyi stabilitási jelentése adhatott kisebb lökést. Délben azonban ismét kisebb forintgyengülés mutatkozott, 290,4-ig esett vissza az árfolyam.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Egyre nagyobbak a mínuszok Európában

0,1-1 százalékos mínuszban állnak napközben a nyugat-európai piacok, egyedül az angol FTSE100 tartja magát 0,1 százalékos esésével, míg az olasz tőzsde már 1 százalékos visszaesést mutat.

Forrás: [origo]

Már több mint 4 százalékos pluszban járnak a brit Marks & Spencer részvényei, miután a ruházati termékekkel is kereskedő cég előző üzleti évének profitja az elemzői várakozásokkal megegyező lett. A menedzsment ezzel együtt nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni részvényeseire, mely akár egy nagyobb osztalék kifizetését is jelentheti.

A Marks & Spencer árfolyama (London)

Forrás: [origo]

0,1 százalékos mínuszokkal nyithatnak az amerikai piacok a határidős indikációk alapján.