Nem adózott az Apple, most magyarázkodhat

Vágólapra másolva!
A szenátus előtt kell számot adnia az Apple vezérének a cég sok tízmilliárd dolláros adóelkerüléséről, miután egy vizsgálóbizottság megállapítása szerint a cég az elmúlt években speciális írországi leányvállalatok segítségével rejtett el profitokat az adóhatóság elől. Az Apple szerint semmi illegális nem történt, viszont az adószabályok annyira bonyolultak, és olyan magas az adókulcs, hogy rákényszerülnek a legálisnak legális, de kétségtelenül nem elegáns megoldásokra.
Vágólapra másolva!

Kellemetlen meghallgatáson kell ma résztvennie Tim Cooknak, az Apple vezérigazgatójának az amerikai törvényhozásban, miután egy szenátusi vizsgálóbizottság szerint a cég több milliárd dolláros adófizetést került el nehezen védhető, sőt, talán jogellenes technikákkal. A szenátusi jelentés szerint az Apple különféle leányai összesen több mint 100 milliárd dollárnyi jövedelem után nem fizettek adót az elmúlt négy évben, így a tét igen nagy lehet. Ezzel együtt nem valószínű, hogy közvetlen, rövid távú hatást gyakorol az ügy az Apple gazdálkodására, de hosszabb távon alaposan megváltozhat a környezet.

Sehol nem adózik

A Carl Levin és John McCain szenátorok vezette vizsgálat szerint az Apple több sajátos technikát is bevetett, hogy elkerülje a súlyos adókötelezettségeket. A módszerek középpontjában Írország áll, ahol az Apple a normál adókulcsnál lényegesen alacsonyabb, csupán 2 százalékos társasági adókulcsot alkudott ki magának, majd pedig fontos szellemi tulajdonokat (szabadalmakat, fejlesztéseket) helyezett át jogilag ehhez a leánycéghez, hogy az ezekből elért profitot is itt könyvelhesse el.

A trükkök még nem értek véget, van még nagyobb csavar is a történetben. Az Apple ugyanis Írországban olyan leánycégeket is létre tudott hozni, amelyek egyetlen országban sem számítottak adóalanynak. Az egyetlen országban sem adózó leánycégek úgy jöhettek létre, hogy az ír szabályok szerint a tényleges tevékenység helye szerint kell adózni (a két leány ténylegesen Kaliforniában működött), míg az amerikai jogszabályok a cégbejegyzés helyét veszik alapul (a cégeket Írországban alapították).

Az egyik ilyen cég, az Apple Operations International nem is rendelkezik munkavállalókkal, sőt, fizikai jelenléte sincs Írországban, mégsem fizet adót, pedig 2009 és 2012 között 30 milliárd dolláros profitot könyvelt el. Hasonló módon egy másik ír leány, az Apple Sales International a 74 milliárd dolláros árbevételének egészen elhanyagolható része után fizetett adót, de van egy harmadik leány is, a szintén sehol nem adózó Apple Operations Europe. Az Apple mindezeken felül még évi 10 milliárd dolláros, egyébként adóköteles jövedelmet "rejtett el" kiterjedt offshore hálózatában a szenátorok szerint.

Semmi rosszat nem tettünk

A szenátusi meghallgatásra készült közleményét már közzétette az Apple, bár a jelenlévő vezetőknek biztos lesz egy-két kellemetlen pillanata a honatyák kérdéseire válaszolva. Az mindenesetre nagyon valószínű, hogy élőben is azzal védekeznek majd, hogy az Apple semmi jogszabályba ütközőt nem tett. Érdekes módon a szenátusi bizottság sem mondja ki, hogy illegálisak lennének az Apple módszerei, de az egyértelmű, hogy kíméletlenül megkereste, és az utolsó centig kihasználta a jogi kiskapukat.

Az Apple még így is a legnagyobb amerikai adófizető lehet, a cég saját becslése szerint minden 40 dollár adóbevételből 1 dollárt az Apple fizet be a közös kasszába. A hatalmas offshore készpénzállomány - ami javarészben alig adózott nyereségből jött össze - pedig azért ül a cég mérlegében, mert a bevételeinek több mint 60 százalékát szerzi az Egyesült Államokon kívülről. Az amerikai üzletek után vaskosan adózik is a cég, a 2012-es üzleti évben 30 százalék feletti volt az effektív adókulcsa ezekre a nyereségekre vetítve.

Az Apple menedzsmentje azt is hangsúlyozza, hogy ezer örömmel fizetne több adót is az Egyesült Államokban, de csak ha átláthatóbbá válnak az adószabályok. A közleményből viszont az is egyértelműen kiderül, hogy amíg a hazatelepített forrásokra 35 százalékos adókötelezettség vár, a kötvénypiacon viszont 2 százalékos hozam mellett tud dollár milliárdokat bevonni, senki ne várja, hogy "haza szállítja" az offshore milliárdjait a cég.

Mi lesz az eredmény?

Habár a vizsgálat meglehetősen keményen nekiment az Apple-nek, egyértelmű, hogy a problémát nem csak az Apple okozza. Az adóelkerülés lehetőségét ugyanis a túl bonyolult és a különféle kivételektől és kedvezményektől hemzsegő adószabályok kínálják fel azoknak a nagyvállalatoknak, amelyek képesek megfizetni erre a legügyesebb jogászokat és adószakértőket. Az Apple számos szektortársa jár hasonló cipőben, és a legnagyobb technológiai cégek mellett sok más nagyvállalat él ezekkel a lehetőségekkel.

Az eset sokkal inkább azért fontos, mert egyértelműen felszínre hozza az amerikai adórendszer egyik legnagyobb hibáját, Rand Paul, kentucky-i szenátor egyenesen úgy fogalmazott a meghallgatás előtti vitán, hogy a szenátusnak bocsánatot kellene kérnie az Apple-től a vizsgálat és a túl bonyolult adószabályok miatt. A megoldás ugyanakkor még évekig várathat magára, bár kétségtelen, hogy a jövőben az Apple-nek sokkal óvatosabban kell majd bánnia a sehol nem adózó leányokkal, ami megemelheti az adófizetési kötelezettségét is.

Mindezek alapján kicsi a valószínűsége, hogy rövid távon valamilyen retorzió érje az Apple-t a kétséges megoldásai miatt. Az Apple befektetői számára a legrosszabb forgatókönyv az lenne, ha az állam valamilyen módon kötelezné a céget arra, hogy az offshore nyereségét is valamilyen módon hazatelepítse, vagy azután is fizessen adót.

Ha mindez ugyanakkor valamiféle részleges amnesztiával, kedvezménnyel párosulna, az akár kifejezetten kedvező is lehet a részvényesek számára, hiszen a drasztikusabb osztalékemelés egyik fő akadálya eddig az volt, hogy az erre szolgáló készpénzt offshore helyszíneken tárolta a cég. Ezt részben áthidalta a rekordméretű kötvénykibocsátással, de az eladósodás nem lehet hosszú távú megoldás, hiszen a kötvényhozamok emelkedésével egyre kedvezőtlenebb feltételek mellett újíthatók meg a hitelek.

A piaci reakciók alapján a befektetők nem aggódnak, tegnap 2,2 százalékot emelkedett az Apple árfolyama, bár ebből ma 1,8 százaléknyit visszaadott a papír.

Az Apple árfolyama (dollár)