Jól indul a hét a magyar piacon, erősödik a forint

Vágólapra másolva!
A régiós piacok pozitív teljesítménye jellemzi a kereskedés első perceit, amiből a BUX is kiveszi a részét, bár a 0,1 százalékos erősödés azért nem nevezhető jelentősnek. A blue-chipek közül egyelőre a Magyar Telekom és a Richter tudja húzni a magyar tőzsdét.A nyugat-európai piacok ezzel együtt negatívan indították a napot, a francia és a német tőzsde is 0,4 százalékos csökkenéssel kezdett, de a tegnap 13 éves csúcsát megdöntő brit FTSE100 index is 0,1 százalékos mínusszal vágott neki a mai napnak.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Megtorpant a menetelés a tengerentúlon
Vágólapra másolva!

Növekededést vár a JP Morgan is

Már a JP Morgan elemzői is gazdasági növekedést várnak idén hazánkban a korábbi recesszióval szemben. Legfrissebb előrejelzésük szerint 2013-ban 0,5 százalékkal bővülhet a GDP az eddig várt 0,2 százalékos zsugorodással szemben.

Viszonylag jól kezdik a napot a régiós börzék, a fontosabb indexek közül a BUX, a WIG20, valamint a cseh PX is 0,2-0,3 százalék körüli pluszokat mutat a nyitást követően. Egyedül az osztrák ATX maradt le, mely tegnapi záróértéke közelében stagnál.

Forrás: [origo]

0,2 százalékkal emelkedik a magyar BUX, főleg a Magyar Telekom, a Richter és a MOL jó teljesítményének köszönhetően. Az OTP viszont gyengélkedik, 0,2 százalékos mínuszban található.

Forrás: [origo]

1,5 milliárd forintos veszteséggel zárta az első negyedévet az FHB az egy évvel korábbi minimális nyereséggel szemben. A Portfolio.hu által összegyűjtött - kételemű - elemzői konszenzushoz képest vegyesen teljesített a bank, ugyanis amíg a bevételi várakozásokat sikerült túlszárnyalnia, addig a profit elmaradt az előrejelzetthez képest. További kedvezőtlen fejlemény, hogy a nem teljesítő hitelek aránya három hónap alatt 20,5 százalékra emelkedett, 19,5 százalékról.

Közel 108 ezer darab részvényt adott az OTP az igazgatósági tagoknak tiszteletdíjként. Dr. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatójának részvényállománya így 12 ezer darabbal, 255 500 darabra hízott, de Hernádi Zsolt, Mol elnök-vezérigazgató is újabb 9600 darab OTP papírral lett gazdagabb.

Közel 51 ezer darab CIG Pannónia részvényt vásároltak a biztosító top menedzserei, közöttük a vezérigazgató és négy vezérigazgató-helyettes.

290,4 közelébe erősödött reggel a forint árfolyama az euróval szemben, mely tegnap záráskor még a 291-es szint felett tartózkodott.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

13 éves csúcson az angol index

Visszaeséssel kezdték a keddi kereskedést a főbb nyugat-európai piacok, míg az angol és a holland piacok csak 0,1-0,2 százalékkal, addig a francia és a német tőzsde már 0,4 százalékkal esik vissza.

Forrás: [origo]

Közel 13 éves csúcsot döntött meg tegnap az angol FTSE100, a 6755,63 pontos záróértéket utoljára 2000 szeptemberében tudta elérni az index.

A FTSE100 értéke

Forrás: [origo]

7 százalékot ugrott tegnap a Ryanair részvénye, miután a fapados légitársaság az elemzői konszenzusnál nagyobb profitot ért el és a tavalyi évhez képest is növelni tudta a nyereségét. Ugyanakkor a 2014-es profit kisebb lehet, mint amire az elemzők számítottak korábban.

A Ryanair árfolyama (London)

Forrás: [origo]

A várt 4,37 százalékos csökkenés helyett csak 4,2 százalékot esett a Vodafone organikus árbevétele éves szinten. A telekomcég szerint az idei üzemi eredmény 12-12,8 milliárd font körül alakulhat.