Vágólapra másolva!
Minden várakozást felülmúltak az amerikai lakáspiacon vezető szerepet betöltő Home Depot első negyedéves eredményei. A vállalat nyeresége és árbevétele egyaránt az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben növekedett egy év alatt. A cég az amerikai lakáspiac fellendüléséből tud profitálni, melynek köszönhetően a Home Depot által értékesített különböző építőanyagok, barkácsáruk, lakberendezési cikkek iránt is megélénkült a kereslet.
Vágólapra másolva!

Remek eredményekről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében a lakberendezéseket és barkácseszközöket értékesítő Home Depot. A cég 83 centes részvényenkénti profitja 22 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi nyereséget, amivel ráadásul az elemzők által várt 76 centes EPS-várakozást is sikerült túlszárnyalni. A nagy mértékű profitnövekedést elsősorban a 19,1 milliárd dollárra ugró árbevétel segítette, mely szintén kellemes meglepetést okozott, mivel a Bloomberg által megkérdezett szakértők 18,6 milliárd dolláros forgalomra számítottak.

Forrás: [origo]

A remek eredmények leginkább az amerikai lakáspiac fellendülésének köszönhetőek, mely a Home Depot által értékesített különböző építőanyagok, barkácsáruk, lakberendezési cikkek iránt is megélénkítette a keresletet. Az idei első negyedévben az Egyesült Államokból napvilágot látott ingatlanpiaci adatok ugyanis azt mutatják, hogy a szektor már érzékelhető kilábalást mutat a 2007-es összeomlásból.

S&P Case-Shiller lakásárindex szerint az USA 20 nagyobb városában 9,3 százalékkal emelkedtek a lakásárak februárban egy év alatt, ami az utóbbi hét év legnagyobb mértékű drágulásának számított. A tendencia pedig tovább folytatódott, márciusban 8,1 százalékos volt az áremelkedés. Az újlakás értékesítések januári és februári, közel 850 ezer darabos száma pedig 2008 óta a legerősebb évkezdetének számított a lakáspiacon.

A piaci szakértők szerint tovább folytatódhat a fellendülés, a számításaik szerint áprilisban három és fél éves csúcsra emelkedhetett az új és meglévő lakásértékesítések száma.

Frank Blake vezérigazgató elmondása szerint a vállalat szintén a lakáspiac további erősödésére számít, emiatt a menedzsment megemelte idei profitvárakozásait is. Eszerint a Home Depot idei egy részvényre jutó nyeresége a 3,52 dollárt is elérheti a korábban előrejelzett 3,37 dollár helyett. A piac viszont még ennél is optimistább, mivel a szakértők 3,54 dolláros EPS-el kalkulálnak.

Forrás: [origo]

Ráadásul a piacvezető Home Depot tovább tudta növelni piaci részesedését az olyan nagyobb riválisokkal szemben, mint a Lowe, elsősorban az alacsonyabb árai és fejlettebb ügyfélszoltálati rendszere révén. A vállalat jóval hamarabb reagált versenytársainál a lakáspiac 2007-es összeomlására, és hamarabb kezdett árcsökkentésbe - írja a Reuters.

A remek eredmények után a Home Depot részvényei 4,2 százalékot erősödtek piacnyitás előtt. A papírok egyébként ebben az évben már 24 százalékot meneteltek, miközben az S&P 500 "csak" 17 százalékos emelkedésre volt képes.

Home Depot árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]