Az Apple sehol nem fizet adót, csak Amerikában

Vágólapra másolva!
Egyetlen nemzeti kormánynak sem fizetett az Apple társasági adót több tízmilliárdos európai, afrikai és ázsiai bevételei után - olvasható az amerikai szenátus egyik albizottságának jelentésében. A beszámoló ugyanakkor azt is megállapítja, hogy amit az Apple csinál, nem illegális.
Vágólapra másolva!

Régóta izzadnak azon a fejlett országok kormányai, hogy a hatalmas bevételekkel rendelkező óriáscégeket rábírják az adózásra. E törekvést azonban eddig nem koronázta siker, a leginnovatívabb mammutvállalatok, mint az Apple, a Facebook, a Twitter vagy az E-Bay, adóelkerülésben is rendre találékonyabbnak bizonyulnak az adóhatóságoknál.

A világ egyik legnyereségesebb cége, az ötmilliárd dollárért új székházat építő, amerikai Apple úttörőnek számít a kreatív adózásban. Modelljének lényege, hogy a céget az európai, ázsiai, afrikai és csendes-óceáni térségben képviselő leányvállalat székhelye az írországi Corkban van, ahol egyrészt csak 12 százalékos az adókulcs, másrészt az ír jogszabályok csak akkor tekintenek belföldinek egy céget, ha az ügyeit ténylegesen Írországból intézi. Az Apple központja azonban az Amerikai Egyesült Államokban van, így az ír jogszabályok szerint nem belföldi, az amerikai jogszabályok pedig nem teszik lehetővé, hogy a washingtoni kormány az Apple írországi szekciójától szedjen adót.

Az Egyesült Államokban egy szenátusi bizottságot kértek fel az Apple adópolitikájának vizsgálatára. A bizottság által elkészített jelentés pedig a Wall Street Journal beszámolója szerint azt tartalmazza, hogy az utóbbi négy évben a vállalat minimum 74 milliárd dollárt, azaz több mint 16 ezer milliárd forintot keresett úgy, hogy utána egyáltalán nem adózott sem Írországban sem az Egyesült Államokban. (Ez az összeg hozzávetőleg a fél magyar költségvetésnek felel meg.) Így az Apple az egyik legnagyobb adóelkerülőnek számít még annak ellenére is, hogy - ahogyan a bizottsági jelentésben is szerepel - semmi illegálisat nem csinál a cég. Az Egyesült Államokban épp a hasonló esetek miatt tervezik az adójogszabályok megváltoztatását, hogy nagyobb mozgásteret kaphasson az IRS (az amerikai adóhatóság) az adótertozások behajtásában.

Nem az Apple az egyetlen kreatívan adózó tech-óriás, a fentiekhez hasonló okok miatt székel Írországban a Google, a Twitter és a Facebook európai leányvállalata is.