A Credigent nézte ki magának az OTP?

Vágólapra másolva!
Első körben a Credigen Bankot vásárolja majd fel az OTP a Csányi Sándor által már említett hazai akvizíciók részeként, értesült piaci körökből a Portfolio.hu. A tranzakció bejelentésére a közeljövőben sor kerülhet annak ellenére is, hogy egyelőre nem látszanak tisztán azok az érvek, amik a megvásárlása mellett szólnak. A Credigen korábban a személyi és áruvásárlási kölcsöneiről volt ismert, azonban a bank honlapján található információk szerint új szerződéseket már nem kötnek, aktív hitelezési tevékenységet nem folytatnak.
Vágólapra másolva!

Bár azt már korábban is sejteni lehetett a piaci találgatások alapján, hogy az OTP magyarországi akvizíciói közül az egyik méreteinél fogva kisebb lesz, a Credigen bankra ennek ellenére is csak nagyon kevesen gondolhattak. A bank saját tőkéje 2011 végén nem érte el a 4 milliárd forintot, a kihelyezett hitelek állomány pedig mindössze 5,2 milliárd forintra rúgott, ráadásul a honlapon található információk szerint új hitelszerződést nem nyújtanak. A már megkötött hitelekkel kapcsolatban ugyan kiszolgálja a bank az ügyfeleket, de aktív hitelezési tevékenységet már nem folytat.

A két bank méretei között nagyságrendi eltérések vannak, az OTP saját tőkéje a Credigenének több mint 360 szorosára rúg, miközben a hitelállomány több mint ezerszer haladja meg azt.

A bank korábban a személyi és áruvásárlási kölcsönök és hitelkártya szerződések terén volt aktív, vagyis a vásárlás értesülések szerinti indoka is első ránézésre elég érthetetlennek tűnik. Ezek szerint az OTP a felvásárlás után az agrárfinanszírozási tevékenységét erősítené a bankon keresztül, melynek az elérhető adatok alapján nincs nagy múltja ezen a területen.

Ki az a Credigen?

A Credigen Bank 100%-os tulajdona a Franciaországban és Európa több országában piacvezető Sofinco S.A-nak, melyet 1999-ben a Credit Agricole vásárolt meg.

Kezdetekkor kizárólag áruvásárlási hitelezéssel foglalkozott a Credigen, majd 2003-ban elindította a személyi hitelezés tevékenységét is. Eleinte kizárólag meglévő ügyfelek igényét elégítette ki revolving (újratöltődő hitelkeret) és személyi kölcsön termékeivel. 2005-ben bevezetésre került a klasszikus, nemzetközi VISA logóval ellátott hitelkártya, mely extra szolgáltatásokkal is bővült. 2008 őszén a forint alapú személyi kölcsön mellett deviza alapú személyi kölcsönnel is kiegészült a Credigen Bank termékpalettája.

A bank 2010-es magyarországi kivonulási döntését a hitelportfólió nagy részének Budapest Banknak való átadása követte. Ezt követően a bank már nem is rendelkezett érdemi eszközállománnyal Magyarországon.



Az értesülések nem rázták meg az OTP részvényeinek árfolyamát, de ez talán érthető is a Credigen alacsony méretét tekintve. A befektetők inkább arra kíváncsiak, hogy melyik lesz majd a nagy hal az akvizíciós térképen, ezzel kapcsolatban azonban egyelőre egymásnak ellentmondó információmorzsák érkeznek. A sokak által célként megnevezett MKB tulajdonosa például közleményében azt jelezte, hogy nem folytatnak előrehaladott felvásárlási tárgyalásokat senkivel.

Az OTP árfolyama (Ft)