Szlovénia kiárusítja az állami vagyont

Vágólapra másolva!
Szlovéniában szeptemberben kezdődik a privatizációs hullám, eladják a második legnagyobb bankot, egy repteret, egy légitársaságot, a legnagyobb távközlési céget. El akarják kerülni, hogy külföldi mentőcsomagra szoruljanak.
Vágólapra másolva!

Az euróövezeti Szlovéniában szeptemberben nagyszabású privatizáció kezdődik, amivel azt akarja demonstrálni a kormány, hogy külső támogatás nélkül is meg tud birkózni a jelentősre nőtt államháztartási hiánnyal - jelentette be a szlovén pénzügyminiszter. A privatizációs ügyletek 2-3 negyedéven belül lezárulnak szeptembertől számítva.

A szlovén kormány május 9-én állami vállalatok privatizációját, adóemelést és más megszorító intézkedéseket is tartalmazó akciótervet fogadott el annak elkerülésére, hogy az ország uniós mentőcsomagért folyamodjon. Az akcióterv 15 állami vállalat privatizálását irányozza elő. Uros Cufer pénzügyminiszter közlése szerint a magánosításra kijelölt cégek között van az ország második legnagyobb bankja, az NKBM, az Adria Airways légitársaság, a ljubljanai repülőtér, valamint a legnagyobb távközlési cég.

Az államháztartási hiány csökkentése céljából a kormány és a szakszervezetek egy hete előzetes megállapodást kötöttek a közszféra dolgozóinak közel öt százalékos bércsökkentéséről. A bércsökkentéssel az idén 108,6 millió eurót (vagyis durván 30 milliárd forintot), jövőre további 182,6 millió eurót (53 milliárd forintot) sikerül megtakarítani Szlovéniában. A megállapodást hivatalosan még jóvá kell hagynia a kormánynak, a parlamentnek és a vezető szakszervezeteknek a tervezett, július elsejei bevezetés előtt.

A kormány akciótervének részeként az áfa 2 százalékpontos megemelését 22 százalékra júliusra hozza előre 2014 januárjáról, a vagyonadó bevezetését pedig az eredetileg tervezett 2015-ről 2014 januárjára. A kormány az áfa megemelésétől évi 250 millió euró (73 milliárd forint) többletbevételre számít.

Alenka Bratusek miniszterelnök nemrég azt mondta, hogy az ország GDP-arányos államháztartási hiánya az idén eléri a 7,8 százalékot, de az akciótervvel jövőre már 3,3 százalékra csökken.

A kétmilliós lakosú Szlovénia gazdasága 2011 óta van recesszióban. A Moody's hitelminősítő három hete vágta vissza két fokozattal az ország szuverén besorolását a befektetésre nem ajánlott, másképpen bóvli kategóriába. Pénteken pedig a Fitch Ratings vonta meg az elsőrendű adósosztályzatot Szlovéniától a romló makrogazdasági és költségvetési kilátásokkal indokolva a döntést.