Itt a jövő legmenőbb befektetése

Vágólapra másolva!
A következő nagy durranás a viselhető számítógépek, így elsősorban okoskarórák, szemüvegek és különféle biometrikus szenzorok piaca lesz a Credit Suisse szerint. Nem tudunk eléggé helyeselni a felismeréshez, így nincs más dolgunk, mint megtalálni azokat a részvényeket, amelyek a leginkább részesedhetnek az új őrületből. A triviális nevek (Apple, Google, Samsung) mellett sok egyéb, bizonyos tekintetben még találóbb választás áll rendelkezésünkre a piacon.
Vágólapra másolva!

Igazi robbanás előtt áll a ruhaként vagy kiegészítőként hordható készülékek piaca, amiből befektetőként is kiválóan részesedhetünk, ha a megfelelő vállalatok részvényeit választjuk ki. Elég csak az Apple és Samsung okoskaróra-piacért folytatott hajszájára vagy a Google Glass névre hallgató "okosszemüvegre" gondolnunk, hogy lássuk, a legnagyobb technológiai szereplők ugrottak rá erre a területre.

Nem mondhatjuk teljesen újnak a szegmenst, még ha el is tekintünk attól, hogy lényegében az első ilyen eszközt, a zsebórát több mint 500 éve alkották meg. A Credit Suisse elemzése szerint a viselhető számítástechnika piaca lényegesen nagyobb, mint ahogy azt a befektetők sejtik, szerintük már ma is 3-5 milliárd dollár lehet a szegmensbe sorolható termékek forgalma, ami alig két-három év alatt megtízszereződhet, azaz 30-50 milliárd dolláros árbevételért mennek majd ölre az említett cégek is. A fogyasztói elektronikában egyértelműen ez a következő Nagy Dolog az elemzők szerint.

Habár a viselhető számítógépek nem teljesen új szegmens, most értünk a fordulóponthoz, amikor az egyre fejlettebb technológia (alacsony fogyasztású, de nagy teljesítményű chipek, egyre erőteljesebb akkumulátorok, gyors és hatékony vezetéknélküli kapcsolatok, kiforrott szoftveres háttér) találkozik a növekvő kereslettel, amit a szegmens "előszobájának" is tekinthető okostelefonok megállíthatatlan terjedése erősít. A Credit Suisse becslése szerint az okostelefon-tulajdonosoknak több mint 15 százaléka vásárolhat idővel valamilyen viselhető készüléket, példáuk okoskarórát vagy akár a Google-éhez hasonló szemüveget, amivel a viselhető számítástechnika a globális fogyasztói elektronikai piac 6 százalékát hasíthatja ki.

Tele a világ viselhető számítógépekkel (Credit Suisse)

Forrás: Credit Suisse

De mibe fektessünk?

Apró bökkenő tőzsdei szemmel, hogy nehéz olyan céget találni, amelyik szinte kizárólag az új piaci trendekből részesülhet. Hiába lehet a legnagyobb szereplő az Apple, a Samsung vagy a Google, mindhárom céggel egészen más piacokra, szegmensekbe "vásároljuk be" magunkat. Ezzel együtt ezek a részvények már csak a felfokozott hangulat révén is alaposan kivehetik a részüket a viselhető számítástechnika felfutásából.

Sokkal "tisztább" kitettséget nyerhetünk ugyanakkor, ha a készülékek fő gyártói helyett a komponensekre fókuszálunk. A Credit Suisse elemzői több félvezetőgyártót is a figyelmünkbe ajánlanak, így a Broadcom, a Microchip vagy NXPSemiconductor is újabb lökést kaphat a viselhető készülékek felfutásából. Érdemes hozzátenni, hogy a chipgyártók terén a trend nehezen elválasztható a okostelefonok és tabletek térnyerésétől, hiszen sok tekintetben hasonló, alacsony fogyasztású, specializált, felesleges funkciók nélküli processzorokra van szükség mindegyik eszközben.

A viselhető számítógépek felfutásából emellett más, a technológiai szektorhoz csak lazábban kapcsolódó cégeken keresztül is részesedhetünk. A sportcélokra használt szenzorok terén úttörő szerepet játszik a Nike és a szintén amerikai UnderArmour, amelyek bevételeire egyértelműen jótékony hatást gyakorolhat a szegmens előretörése, még ha nem is kizárólag ettől függ a cégek sikere. Nem szabad kihagyni a számításból emellett az elektronikai eszközök iránti keresletből profitáló kiskereskedőket, elsősorban az online piactereket, áruházakat sem, így az eBayt vagy akár az Amazont, amelyről egyébként az sem elképzelhetetlen, hogy idővel saját készülékekkel száll be ebbe a versenybe.