A brit kormányfőnek elege van az adóparadicsomokból

Vágólapra másolva!
Cameron brit miniszterelnök kikelt a brit adóparadicsomok ellen, nem tetszik neki, hogy a valódi cégtulajdonosok rejtőzködnek.
Vágólapra másolva!

Az adócsalás elleni harcban való együttműködésre szólította fel a brit fennhatóság alá tartozó, adóparadicsomnak tartott területeket David Cameron miniszterelnök. Cameron levélben fordult a brit tengerentúli területek, illetve a korona fennhatósága alá tartozó szigetek vezetőihez. A levélben - amelynek címzettjei között a többi között a Kajmán-szigetek, Gibraltár, Bermuda, továbbá Jersey és Guernsey szigetek voltak - a miniszterelnök arra szólította fel az illetékes vezetőket, hogy "teremtsenek rendet saját házuk táján." Sürgette őket, hogy egyebek mellett az adózással összefüggő adatok cseréjével támogassák az adócsalás elleni erőfeszítéseket.

A brit kormányfő emlékeztetett arra, hogy az adócsalás elleni harc a június közepén Észak-Írországban sorra kerül G8-csúcs központi témája lesz. "Elérkezett az idő, hogy saját házunkban rendet teremtsünk" - írta Cameron, aki elsősorban az ellen az adócsalási modell ellen foglalt állást, amelynek lényege a cégek tényleges tulajdonviszonyainak elleplezése. A kormánynak tudnia kell, hogy melyik cégnek ki a birtokosa - hangoztatta a miniszterelnök.

Az elmúlt pár hónapban megszaporodtak azok a hírek, amelyek az adóparadicsomok elleni nemzetközi összefogás erősödését mutatják. Ciprus csak úgy kapott nemzetközi segítséget az államcsőd elkerüléséhez, hogy az alacsony adókulcsokra és a diszkrécióra épülő pénzügyi szektorára csapást mért a nagybetéteseket sújtó kivetett adó. Franciaországban is botrány kerekedett abból, hogy kiderült, a kormány néhány tagja pénzének egy részét offshore helyeken rejtegette. Svájc és Ausztria is hajlandónak mutatkozik arra, hogy a náluk pénzt fialtató külföldiek kilétéről információt szolgáltasson más országok hatóságai számára.