Erőre kapott az ING, csúcson a holland papírok

2013.05.19. 12:22

Kiváló formában találhatóak a holland nagyvállalatok részvényei, többen közülük új történelmi csúcson járnak. Az indikátorok sem festenek rosszul, több pozitív jelzés is látható a árfolyam emelkedésének folytatódására.

ING GROEP (Amszterdam): Elszállhat az árfolyam

Fontos szinteken verekedte keresztül magát a holland pénzügyi cég az elmúlt hónapban. Néhány napja pedig a 200 napos mozgóátlag visszatesztelésébe is belefogott az árfolyam, aminek a közeléből végül sikeresen pattant fel. Ezt követően 7,25, illetve 7,8 euró közelében lelhet újra akadályokra az ING. Jelenleg ezt az irányt erősíti az RSI és az MACD emelkedő trendje is.

Igen masszív támasznak ígérkezik a 6,5 eurós szint, melyet a 200 napos mozgóátlag is erősít, így letörése kedvezőtlen jel lenne. A lejtmenet folytatódása esetén 6 euróig is visszacsúszhat az árfolyam. Az RSI túlvettsége figyelmeztető jelzés lehet, ugyanakkor ez önmagában még nem számít eladási jelnek.

Forrás: [origo]

UNILEVER (Amszterdam): Újra megcélozhatja a csúcsát

Továbbra is történelmi csúcsa közelében tartózkodik az Unilever, amely az 50 napos mozgóátlagról megpattanva újabb mindenkori maximumot állított fel 32,9 euró közelében. Kitörés esetén pedig a Fibonacci-vonalak nyújtanak segítséget ellenállások meghatározásához. Ezek alapján 34,6 eurónál lelhet újabb markáns akadályra az árfolyam.

Figyelmeztető jelzés lehet, hogy az indikátorok csökkenő trendje mellett az árfolyam csupán oldalazásra képes. Lefordulás esetén első körben az 50 napos mozgóátlagban bízhat a papír, ezt követően pedig 31,2 euró közelében lelhet menedékre. A lejtmenet folytatódása során pedig 30 eurónál látható egy igen markáns támaszszint.

Forrás: [origo]

ASML HOLDING (Amszterdam): Történelmi csúcson

Történelmi csúcsra ért a ASML árfolyama, miután másodszorra már sikerrel vette az 57,5 eurós akadályt. A 123,6-os Fibonacci, 62,1 eurónál lehet a következő ellenállás, melynek elérését az emelkedő trendben mozgó MACD indikátor is támogatja. Ha még ezen is túljutna, akkor a 65 euró közelébe is eljuthat a papír, ahol a 138,2-es Fibo található.

Amennyiben mégsem törne újabb csúcsokra, és lefelé fordulna az árfolyam, akkor a korábbi ellenállás funkcionálhat támaszként 57,5 eurónál. A további mélyrepülés sem kizárt, az 50 napos mozgóátlagra pedig ez esetben nagy szükség lehet 55  eurónál.

Forrás: [origo]

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.

A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8  százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strength Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.