Putyinék rászállnak az orosz Zuckerbergre

Pavel Durov, orosz informatikus, a VKontakte közösségi portál tulajdonosa, orosz Facebook
Vágólapra másolva!
A Facebookot is lenyomja Oroszországban a legnagyobb helyi közösségi oldal, a VKontakte. A jelek szerint maga Vlagyimir Putyin elnök mutat fokozott érdeklődést az oldal iránt, és az öntörvényű alapító, úgy tűnik, útban van neki. Kérdés, ha a vezérigazgatónak mennie kell, az utódja is szór-e majd pénzt az irodája ablakából.
Vágólapra másolva!

"Aki mer, az nyer" - ez a mondás áll latinul (Qui audet adipiscitur) Pavel Durov profiloldalán a VKontakte (VK.com) nevű orosz közösségi portálon. Durov a második legnépszerűbb orosz weboldalnak számító VK alapítója, vezetője, 28 éves korára sokszoros dollármilliomos, "az orosz Zuckerberg" - aki azonban könnyen ráfaraghat az idézet által is sugallt merészségére.

Azóta, hogy még áprilisban az orosz rendőrség megpróbálta belekeverni egy közlekedési kihágásnak induló, de hatósági személy elleni erőszakká felturbózott ügybe, Durov tartózkodási helye ismeretlen. A Dozsd nevű orosz tévécsatorna értesülése szerint az Egyesült Államokba távozott - a cég szóvivője ezt tagadta, de nem volt hajlandó elárulni, pontosan hol van a főnöke.

Durovnak lehetne oka az aggodalomra, mert ha megvádolják és elítélik, többéves börtönbüntetést is kaphat. A rendőrség azzal gyanúsítja, hogy Szentpéterváron egy közlekedési szabálytalanság után nem állt meg az őt igazoltatni próbáló rendőrnek, majd miután utolérték, megindulva elsodorta az egyenruhást. Az esetről videofelvétel készült, melyen nem látszik, hogy ki vezeti az autót.

A VK szóvivője állítja, hogy ez nem véletlen: szerinte a sofőr nem Durov volt, már csak azért sem, mert egyáltalán nem vezet, nincs is autója. Ennek ellenére a Vlagyimir Putyin elnök befolyása alatt működő Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hamarosan házkutatást tartott Durovnál és a a VKontakte irodáiban, és lefoglalta egy biztonsági kamera felvételét. "Egyszer csak megjelent húsz bőrkabátos. Nem tudom, mit kerestek, talán poloskát telepítettek" - írta erről Durov fivére, Nyikolaj.

Ellenállt a nyomásnak

A feltételezés, hogy a történtek mögött az orosz politikai elit, illetve maga Putyin áll, nem tűnik irreálisnak, elvégre az FSZB-re nem jellemző, hogy olyan piszlicsáré ügyekkel foglalkozzon, mint egy sérülés nélküli utcai incidens. Durovnak ráadásul voltak már összezördülései a hatóságokkal. Amikor a legutóbbi elnökválasztás utáni, minden korábbinál nagyobb ellenzéki tüntetések szervezésére használt profilok letiltására kérték, elhajtotta a hatalom birtokosait, de a VK fájlcserefunkciói miatt is támadták már.

Az biztos, hogy egy tavalyi törvénymódosítás megkönnyítette az internetes orgánumok elleni fellépést, és a VK nagyon vonzó célpont. 200 millió regisztrált felhasználójával otthon piacvezető, sőt tarol az ukrán és a belorusz piacon is. A Facebook 20 milliós oroszországi tábora eltörpül mellette. Átlagosan napi 45-50 millió látogatója van, ezzel - az Alexa statisztikái szerint - a világ 19-20. leglátogatottabb oldala. (Jelentőségét érzékelteti, hogy az állami tévé 1-es csatornáját naponta 19 millió orosz nézi.). Egyre több nyugati híresség érzi szükségét, hogy megjelenjen rajta, és az oldalnak az is hírét vitte, hogy a bostoni robbantás tetteseiről sok információt a felhasználói szedtek össze. Értékét 2-3 milliárd dollárra becsülik.

A vicces kedvű aszkéta

A Facebook-alapító Mark Zuckerbergnél öt hónappal fiatalabb Pavel Durov az akkor még Leningrádnak nevezett Szentpétervárott született. Gyerekkorában évekig élt külföldön, amikor filológus apját oda szólították a kutatásai. Ő is filológiát hallgatott a szentpétervári egyetemen, majd 2006-ban programozó bátyjával, Nyikolajjal elindította a VK-t. Szemrebbenés nélkül lemásolták a Facebook dizájnját és fontosabb megoldásait, és remekül kihasználták azt a kétévnyi előnyt, ami a nagy közösségi oldal oroszországi megjelenése előtt a rendelkezésükre állt.

Durov szinte mindig fekete ruhát hord, állítólag a Mátrix nevű film iránti rajongása miatt. Magát libertariánusnak vallja, egyszer publikált egy "anarcho-kapitalista" kiáltványt a VK-n. Büszkén hirdeti, hogy nem dohányzik és nem iszik alkoholt, sőt ilyen hirdetéseket sem enged az oldalra. Aszketizmusát árnyalja, hogy a cég irodái egy, a város legszebb sugárútján, a Nyevszkij Proszpekten álló szecessziós épületben lévő luxusirodaházban vannak. Egy éve nagy felháborodást keltett, amikor 5000 rubeles (kb. 36 ezer forint) bankjegyeket dobált az utcára, és csak akkor hagyta abba, amikor azt vette észre, hogy az emberek odalent "elkezdtek állatok módjára viselkedni".


Így aztán érthetően nagy feltűnést keltett, hogy egy nappal az utcai affér után Durov két üzlettársa, Vjacseszlav Mirilasvili and Lev Leviev bejelentette, eladta 48 százalékos tulajdonrészét a United Capital Partners (UCP) nevű holdingnak. A döntés a Guardian nevű brit lapnak nyilatkozó bennfentesek szerint váratlanul érte Durovot, akinek ugyan csak 12 százaléka van a vállalatban, de egyelőre az ő szava dönt, mert a 40 százalékos részesedéssel bíró Mail.ru csoport rá ruházta a szavazati jogát.

A tulajdonostársaihoz képest kispályás

Az sem mellékes azonban, hogy mekkora játékosokkal van egy buliban. Az UCP a Putyin bizalmasának számító Ilja Serbovicsé - az ő cégei a Spiegel német hetilap szerint fontos szerepet játszottak a Jukosz olajvállalat államosításában. (A Jukosz egykor azé a Mihail Hodorkovszkijé volt, aki évekkel ezelőtt méltatlannak bizonyult Putyin bizalmára, és ezért hosszú börtönbüntetéssel fizetett.) A Mail.ru pedig Oroszország leggazdagabb embere, Aliser Uszmanov - egyebek mellett az angol Arsenal FC többségi tulajdonosa - kezében van.

Uszmanov, mint minden épeszű orosz oligarcha, lojális Putyinhoz. 2011 decemberében, például, sürgősen kirúgta a Kommerszant nevű napilapja főszerkesztőjét, amikor az újság Putyin-ellenes hangot ütött meg. Az üzbég származású üzletember feltehetően nem kedveli nagyon Durovot, mióta az egy Twitterre kiposztolt középső ujjal válaszolt a Mail.ru egy korábbi felvásárlási ajánlatára. A VK használói közül sokan attól tartanak, hogy csak idő kérdése Durov eltávolítása a vezetői székből, ami utat nyithatna az állami cenzúrának.