Vágólapra másolva!
Emelkednek Ázsiában a vezető indexek, habár például a japán tőzsde a reggeli kereskedésben még csökkent, nap végére azonban már pluszba váltott. Sanghajban is felfelé megy a parkett, amit elsősorban az ingatlanszektor cégei támogatnak. Hong Kongban és Dél-Koreában visszont nincs ma kereskedés.Amerikában fékeztek egyet a börzék a rekord magasságokból lejjebb ereszkedtek az indexek a csütörtöki kereskedés során. Ma egy fontosabb makroadat érkezik majd a tengernetúlról, méghozzá a májusi Michigani fogyasztói bizalmi index értéke.Mínusszal kezdhetik a napot Nyugat-Európában is a börzék a határidős indexek alapján. Ma egyedül egy gyáripari kibocsátási adat érkezik az eurózónából, más fontosabb makroadat nem lát azonban napvilágot.
Vágólapra másolva!

Csendes emelkedés Ázsiában

Pluszban járnak a főbb ázsiai piacok többsége, már amelyik nyitva van, ugyanis Hong Kongban és Dél-Koreában ma szünetel a kereskedés, munkaszüneti nap miatt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Japánban a Nikkei 0,6 százalékos emelkedésben van, bár a reggeli órákban még a negatív tartományban időzött, miután az amerikai indexek is csökkenéssel zárták a csütörtököt. A tokiói indexet leginkább az ingatlanszektor segíti, ugyanis közülük 3-4 százalék közötti pluszok is megfigyelhetők. Mellettük a közműveknek sem megy rosszul, a Tokyo Electric Power 2 százalék felett drágul, az idén pedig már megtriplázta piaci értékét, habár még mindig igencsak alatta van a 2011-es fukushimai katasztrófa előtti szintjének.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A jen úgy tűnik megragadt a 102-es szint felett a dollárral szemben, de további komolyabb gyengülést egyelőre nem tud produkálni, szerdától viszont nagyobb kilengéseket lehetett tapasztalni napközben.

Az USD/YPN árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Sony viszont közel 2 százalékkal halad lefelé, miután az NPD Group késő csütörtökön közzétette, hogy az amerikai videójáték-konzol eladások 42 százalékkal zakóztak áprilisban.

A Sony árfolyama (Tokió)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ausztráliában is kapaszkodik a börze, amit a bányatársaságok segítenek az elmúlt napokban mutatott rosszabb teljesítményük után. Sanghajban 0,8 százalékos plusz látható, és itt is az ingatlanszektor az egyik legjobb szereplő. Szombaton érkezik Kínából az áprilisi lakásár-alakulási adat, ebben 3,6 százalékos növekedésre számítanak a szakértők. Az is kedvező a szektor szempontjából, hogy néhány befektető azt várja a kormánytól, hogy lazít az ingatlanértékesítési szabályokon az év végéig.

Lassítottak az indexek az USA-ban

Ráléptek a fékre tegnap este a tőzsdék New York-ban, habár óriási mínuszok nem jöttek össze, de azért érezhető volt a lefordulás. John Williams regionális Fed vezető ugyanis arról beszélt, hogy hónapokon belül csökkentheti a Fed a kötvényvásárlásokat, ez pedig tudva lévő, hogy nem tenne jót a részvénypiacoknak. Az S&P 500 0,5, a Dow Jones pedig 0,3 százalékot veszített az értékéből.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Tízből kilenc S&P 500 szektor a negatív tartományban fejezte be a napot, a legnagyobb esést a ciklikus fogyasztási javak és az egészségügyi részvények szenvedték el. A nap nyertesei a technológiai papírok voltak, átlagosan 0,7 százalékos növekedést elérve.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Felemás lett az első negyedéves beszámolója a Dellnek. Az egyik legnagyobb szoftvergyártó 21 centes EPS-t ért el a 14,07 milliárd dolláros árbevétel mellett, miközben az előbbi esetében részvényenként 35 centes profitot és 13,51 milliárd dolláros árbevételt vártak az elemzők. A bruttó árrések is kisebbek lettek, mint amire számítottak. Elsősorban a vállalati megoldások és a szolgáltatások tudtak növekedni éves szinten. A részvény minimális mínuszba csúszott piaczárás után.

2,4 százalékot esett piaczárást követően a JC Penney. A nehéz helyzetben lévő amerikai kiskereskedelmi cég részvényenként 1,31 dollárt veszített 2,635 milliárd dolláros árbevétel mellett. A legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma pedig 16,6 százalékos csökkenést jelez, a várt 16 százalékos visszaeséssel szemben.