Vágólapra másolva!
Kisebb emelkedésbe váltott a budapesti tőzsde, amit most a Magyar Telekom segít leginkább 0,8 százalék körüli pluszával, de az Egis is újra felfelé vette az irányt a reggeli bizonytalankodás után. A forgalom viszont elég sovány még a nap közepén. A forint nem nagyon mozdult a délelőtti kereskedésben, délben azonban 291 alá nézett be az euróval szembeni árfolyam.Nyugat-Európában a felgyorsuló autógyártók zöldbe borították az indexeket, habár a pluszok mértéke egyelőre nem kiugró. A Peugeot már 6 százalék feletti raliban van.Amerikában is emelkedéssel nyithatnak a piacok a határidős indexek alapján, úgy tűnik nem tartott sokáig a tegnapi rosszabb hangulat. Ma egy fontosabb makroadat érkezik majd az Egyesült Államokból, a Michigani fogyasztói bizalmi index
Vágólapra másolva!

Pluszba váltott a BUX

Átfordult a hazai index a pozitív tartományba a reggeli kisebb csökkenés után. Nap közepén 0,1 százalékos emelkedésben van, habár a forgalom elég halovány eddig. A régiós indexek felemásan teljesítenek, de a BUX a jobban muzsikálók között van a lengyel börzével együtt.

Forrás: [origo]

A Mol 0,3 százalékkal megy felfelé, mellette a Richter tud minimálisan erősödni. Ma érkezett a hír, hogy utoljára június 5-én lehet majd megvásárolni a cég papírjait a 660 forintos osztalék fejében. Az Egis a kezdeti bizonytalansága után megint felfelé vette az irányt, amit segíthetett, hogy a Jefferies elemzője növelte célárát a kisebbik magyar gyógyszerpapírra.

Forrás: [origo]

Az OTP kisebb mínuszban jár, míg a Magyar Telekom már 0,8 százalékkal drágul, habár délelőtt még csökkent. A telekomcég annak ellenére erősödik, hogy a HSBC 342 forintról 320 forintra mérsékelte a cég részvényére vonatkozó célárát.

A kispapírok közül ma az ANY Biztonsági Nyomda 0,2 százalékkal emelkedik, miután tegnapi gyorsjelentését követően is 3,1 százalékkal került feljebb. A szintén csütörtökön jelentő CIG Pannónia 3 százalékkal esik, a Rába pedig 0,6 százalékos mínusszal korrigálja tegnapi 4 százalék feletti megugrását.

Újabb bejelentés jöhet ma a Shopline és a Libri összeolvadásával kapcsolatosan, miután a BÉT ma 9 óra 57 perckor felfüggesztette a Shopline részvények kereskedését a társaság várható tájékoztatása miatt.

Alig mutatott életjeleket a forint az elmúlt napok erősödése után délelőtt, délben azonban az euróval szembeni árfolyam viszont benézett már 291 alá, míg a forint/dollár keresztárfolyam 226,6-nál, a svájci frankkal szembeni pedig 234,8-nál ingadozik.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Az autógyártók átfordították az indexeket

Eltűntek a kezdeti mínuszok Nyugat-Európából, a legtöbb vezető index már a pozitív tartományba tudott kapaszkodni, elsősorban az autógyártóknak köszönhetően.

Ugyanis 19 hónapot követően először tudott bővülni áprilisban az Európai Unió autópiaca, 1,7 százalékkal. A legnagyobb országok közül Németországban 3,8 százalékkal, míg Nagy-Britanniában 14,8 százalékkal több új autót adtak el áprilisban, de Franciaországban továbbra is csökkentek az értékesítések 5,3 százalékkal.

Forrás: [origo]

A kedvező adatokra jól begyorsultak a gyártók, többek között a Daimler 3,8, a Renault 3,6, míg a Peugeot már 6 százalék felett emelkedik.

A Peugeot árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]

A Deutsche Telekom 7,2 százalékkal csökken, mivel ma már osztalékszelvény nélkül kereskednek a papírokkal.

A legnagyobb dán vállalat a Maersk a várakozásoknak megfelelő első negyedéves nettó eredményszámokat tett közzé, azonban árbevétele alatta maradt az elemzői várakozásoknak. Az idei évre vonatkozó várakozásait azonban megerősítette a hajózási és olajipari cég. Ezek a számok viszont alatta maradnak az egy évvel ezelőtt látottaktól. A vállalat részvényei 0,8 százalékkal mennek feljebb.

Az ABN Amro holland bank csökkenő első negyedéves nettó profitról számolt be, mivel a hazai piacán rosszhiteleinek állománya növekedett, emellett a bank az év hátralévő részére is gyenge gazdasági körülményeket vár Hollandiában. A nettó profit 414 millió euróra csökkent az egy évvel ezelőtti 503 millió euróról. A másik tényező e mögött a görög államkötvény eladásokon realizált veszteség volt.

Az amerikai tőzsdék 0,2-0,3 százalékos pluszban kezdhetik a hét utolsó kereskedési napját a határidős indexek alapján. A tegnapi csökkenéseket akár le is dolgozhatják a New York-i parkettek, amit befolyásolhat majd a délután megjelenő Michigani fogyasztói bizalmi index májusi értéke is.