Újabb milliókkal dobjuk meg a trafikost

Vágólapra másolva!
Közel ötmilliárd forintot dobna szét három- és hatmilliós tételekben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) fiatal vállalkozók között egy most meghirdetett pályázat során. Az NFÜ szerint az érdeklődés nagy, kérdés azonban, hogy a 2014-es gazdasági mutatók felturbózásán túl mire lesz jó a program. A dohánytrafikok elindításához mindenképp.
Vágólapra másolva!

A Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban címet viselő pályázaton olyan 18 és 35 év közötti fiatalok indulhatnak, akik rendelkeznek egy három hónapnál nem régebbi vállalkozással és benyújtanak egy szakmailag elfogadható költségtervet. Az NFÜ arról is gondoskodik, hogy a fiatalok megtanuljanak költségtervet készíteni, a program első komponense ugyanis egy képzés, mely során a vállalkozói kompetenciákat sajátíthatják el a pályázók.

A képzési jogot elnyerő szervek (a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a Budapesti Politechnikum Alapítvány) honlapjai szerint a képzések 2013 augusztusában indulnak, az NFÜ pályázati kiírása szerint azonban a vállalkozások számára a jelentkezési lehetőség a második komponensbe már 2013. június elején megnyílik. Az [origo] kérdésére a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének egyik képviselője elmondta, hogy értesüléseik szerint az NFÜ a júniusi időponton módosítani fog, és az NFÜ is azt jelezte, a második komponens indításával természetesen megvárják majd az első végét.

De mire jó?

Információnk szerint hatalmas érdeklődés övezi a pályázatot, így az NFÜ-nek bizonyára nem fog majd gondot okozni a tervezett számú (nagyjából 1500) támogatott vállalkozás kiválasztása. Az új vállalkozások pedig minden bizonnyal jól fognak majd mutatni a 2014-es statisztikákban, azonban egyáltalán nem biztos, hogy a jelenlegi piaci viszonyok között eleget tudnak majd tenni a pályázati kiírásban megkövetelt 3 vagy 5 éves fenntartási kötelezettségnek.

Amennyiben az 5 év (kisebb vállalkozásoknál 3 év) letelte előtt a vállalkozás például csődbe megy, a pályázókat visszafizetési kötelezettség terheli.

A fiatal trafikosnak de jól vagyon dolga...

A biztos bevételi forrással rendelkező vállalkozók azonban bátran nekivághatnak a pályázatnak, hiszen csak jól járhatnak azzal, hogy az NFÜ indulótőkét tesz alájuk. Könnyen lehet, hogy ebből a pályázati pénzből is ki tudnak hasítani maguknak valamekkora forrást a trafikosok.

Ha pedig már mostanában úgyis a trafikosokat helyzetbe hozó kormányzati intézkedéseket sejtünk még azokon a helyeken is, ahol csak tömény, vállalkozóbarát jóindulat van, érdemes elgondolkodni az alábbiakon.

Mije van a trafikosnak? Biztos bevétele az elkövetkező években. Mi kell a trafikosnak? Kezdőtőke.

Mi kell ehhez a pályázathoz? Biztos bevétel az elkövetkező években. Mit lehet szerezni ezen a pályázaton? Kezdőtőkét.