Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank új vezetése elrendelte, hogy függesszék ki a Nemzeti Együttműködés Rendszerének nyilatkozatát a jegybankba.
Vágólapra másolva!

Bárki betér a jegybankba az utcáról, szembesülhet a korszakváltással. Március elejétől új vezetése van a Magyar Nemzeti Banknak, Matolcsy Györgyöt akkor nevezték ki elnöknek, és Balog Ádám alelnök lett. Az új vezetés nem tétlenkedett sokáig, május elején elrendelte, hogy négy példányban legyen kifüggesztve a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) nyilatkozata.

Az egyik, aranykeretben látható NER a jegybank Szabadság téri főépületének a Hold utcáról nyíló főbejáratától nem messze lóg a falon. Egy másik a Látogatóközpontban van, de került egy a lakossági pénztárba és egy a soroksári készpénzlogisztikai központba is, amint az kiderül az MNB lapunknak küldött leveléből. A lágogatóközpontban engedélyezett a fotózás, az ott levő NER-t fényképezhettük le.

Fotó: Mudra László [origo]
A NER-nyilatkozat az MNB látogatóközpontjában

A NER-t a Fidesz-KDNP-kormány megalakulása után nem sokkal fogalmazták meg, a politikai nyilatkozatot az Országgyűlés 2010. június 14-én fogadta el. A NER forradalomnak nevezi a 2010-es parlamenti választásokat, szól arról, hogy 2010 áprilisában új társadalmi szerződés született, a magyarok pedig egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének a megalapítása mellett döntöttek. A nyilatkozat teljes terjedelemben itt olvasható.

A NER-nyilatkozat kihelyezéséről egy kormányhatározat rendelkezik, amely csak a kormány és a kormány által irányított szerveknél teszi kötelezővé a dokumentum kifüggesztését. A jegybanknak - és még például az Alkotmánybíróságnak, az Országgyűlésnek, az Állami Számvevőszéknek - ilyent nem írhat elő, csak kéri tőlük a nyilatkozat kifüggesztését. Az előző jegybanki vezetés - Simor András volt az elnök 2007-2013 márciusa között - nem is tetette ki az MNB-be a NER-t.

A jegybank sajtóosztálya kérdésünkre nem részletezte, hogy most ki döntött a NER kifüggesztéséről, csak annyit írtak, hogy a kormányhatározatban megfogalmazott kérés alapján rendelkezett a jegybanki vezetés a kifüggesztésről.

Fotó: Mudra László [origo]
Közelről is